POKLICAL NAS JE S TRESOČIM GLASOM: Dars oglobil 85-letnega Ludvika na hitri cesti od Bertokov do Sermina v času gradbenih del

Koper

V uredništvo nas je pred dnevi poklical 85-letni bralec Ludvik in nas s tresočim glasom opozoril na visoko globo, ki jo mora plačati Darsu zaradi vožnje brez vinjete na hitri cesti med Bertoki in Škofijami. Darsovci so ga oglobili v času, ko so tam potekala gradbena dela. Meni, da se mu dogaja huda krivica, ker je bil prepričan, da ne dela nobenega prekrška. Gre za odsek, kjer se je cestninski režim zaradi prenove večkrat spremenil. Vendar pa to ni edini takšen primer, kar priča o tem, da je zaradi informacijskega kaosa glede režima cestninjenja veliko voznikov bilo zavedenih. Kaj na to pravijo v Darsu?

Kar nekaj bralcev nas je opozorilo na visoke kazni, ki jih v teh dneh prejemajo zaradi vožnje brez e-vinjete na hitri cesti H5. In to za zelo kratke razdalje. Med njimi je tudi 85-letni bralec, ki se z ženo enkrat mesečno napoti v sosednjo Italijo po nakupih živil, ki so - kot je znano - tam bistveno cenejša. Tako je bilo tudi 23. junija. Za polkilometrsko vožnjo na relaciji med Bertoki in Serminom mora zdaj Darsu plačati 300 evrov globe oziroma, če jo plača v 8 dneh, se ta prepolovi na 150 evrov. Sicer mu Dars grozi s prisilno izterjavo, ali če ta ni mogoča, celo z nadomestnim zaporom.

Čeprav bolan in vidno prizadet, si zdaj prizadeva najti pravno pomoč, da bi se takšnemu ravnanju Darsa postavil po robu, saj meni, da se mu dogaja huda krivica. Povedal nam je, da se (zaradi zdravstvenih težav) le enkrat mesečno z ženo odpravita čez mejo po nakupih in enostavno ni vedel, da bi moral za teh nekaj metrov hitre ceste imeti vinjeto v času, ko so potekala gradbena dela. 

Niso izvajali nadzora od Sermina do Škofij, zato pa so očitno izvajali okrepljen nadzor na hitri cesti od Bertokov do Sermina

Preverili smo, ali je Dars izvajal kontrolo uporabe vinjet in izrekal v času, ko so potekala gradbena dela, globe. V Darsu zatrjujejo, da v času od začetka preusmeritve prometa na hitro cesto H5 na odseku, kjer poteka obvoz, do danes niso izdali nobenega plačilnega naloga zaradi neuporabe vinjete.

"V času od začetka preusmeritve prometa (20. marca 2023) na hitro cesto H5 na odseku, kjer poteka obvoz, do danes nismo izdali nobenega plačilnega naloga zaradi neuporabe elektronske vinjete, saj na tem odseku nismo izvajali nadzora nad plačevanjem cestnine za vinjetna vozila," so povedali. Vendar pa je sodeč po datumih izrečenih kazni Dars vsekakor izvajal na hitri cesti H5 poostren nadzor na določenih odsekih. Primer našega bralca govori prav o tem. 

Ali se jim zdi, da so komunicirali dovolj in predvsem dovolj jasno? 

Na Dars smo naslovili tudi vprašanje, kaj so naredili za primerno obveščanje voznikov, ki očitno niso vedeli, kje se sme in kje se ne sme voziti brez e-vinjete. Kot je razbrati iz odgovora, Dars očitno meni, da so vozniki dolžni slediti njihovim sporočilom za medije in se vsakodnevno prepričati, kako je s stanjem vinjet na posameznih odsekih cest. 

"'Sporočilo za javnost' o tem, da se po hitri cesti med Škofijami in priključkom Dekani začasno lahko vozi brez e-vinjet, je 'povzela večina medijev', o tem je 'dnevno poročal' tudi prometnoinfomracijski center (www.promet.si). Postavili smo tudi več znakov posebne vertikalne pravokotne informativne signalizacije (3x2 metra), da je omogočena uporaba navedenega dela istrske hitre ceste tudi brez vinjete (v slovenščini, angleščini in italijanščini)," razlagajo na Darsu.

Darsu se nič ne zdi sporno

Vendar pa vsi vozniki ne spremljajo tako natančno medijev, prav tako tudi nimajo digitalnih pripomočkov, da bi se lahko dnevno informirali o spremembah cestninskega režima. Prav zato, ker so na cesti tudi starejši vozniki, je tak odnos Darsa do voznikov za mnoge moralno hudo sporen. Toliko bolj to velja za Obalo, kjer se mnenja "vinjete da, vinjete ne" krešejo že toliko časa, s številnimi nasprotujočimi izjavami, komentarji, pobudami ipd., da je informacijski kaos že dosegel vrhunec. Žrtve pa so ljudje, ki se v poplavi različnih informacij, ne morejo več znajti. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KoVasJebe |  06 .07. 2023 ob  00: 05
@solinar : da se tudi cez Elerje pa tudi čez Škofije samo po bolj zapleteni poti sploh pa za 85 letnega gospoda!
Ma tudi ta folk bi lahko vsaj takim pogledal skozi prste dej. Pa je normalno da se starejsi ne znajdejo takp kot današnji folk. Sej se vse spreminja, sploh pa njim, še da so malo pozabljivi pa da ne grejo pogosto tja je to njim velik problem.
solinar |  04 .07. 2023 ob  20: 50
V trajanju del sem se vozil po tem odseku najmanj 50 krat, pa nisem dobil kazni. Čudno ane. Ja seveda. Sem pozabil, da sem kupil vinjeto že 15 decembra. Pa pedeset let sem napolnil že zdavnaj.
Sicer pa, do Famile ali Montedora se da priti tudi čez Lazaret.
Prognostik |  04 .07. 2023 ob  15: 42
-11
Bogi nonići, ne smejo v kontra smer, ne smejo brez vinjete, parkirnina jih tudi zapade...
vseved |  04 .07. 2023 ob  14: 29
-9
Očitno se ta gospod redno vozi brez vinjete na tem odseku.Je pač naletel na mino,jebiga.