Pojeduh v gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono

Kulinarika

Ko v družbi steče pogovor o tisti "resnično dobri gostilni", se mnenja skorajda vedno tepejo. Nekateri stavijo na poln krožnik, drugi na provokacijo okusov, nekateri ne morejo prek klasike, drugi si želijo novih, še neokušenih kulinaričnih kombinacij. Enotnega pravila, ki bi zadovoljila vsakogar, si snovalci dobrot za pod zob še niso izmislili in si ga zagotovo tudi ne bodo.

Med vodniki, ki nam pomagajo izbrati pravo destinacijo za gastronomsko dogodivščino, je največ slave in zaupanja doživel Michelinov, ki pa ga v Sloveniji nimamo in po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bomo imeli. Ker Michelinove zvedice nad izbranimi restavracijami ne svetijo, iz ust poznavalcev in ljubiteljev marsikdaj zaslišimo: "... tale pa bi si zaslužila vsaj eno mišelinovo!". V eni izmed teh, za katere se je že govorilo, da bo v naslednji nesojeni izdaji Michelinovega vodnika okronana z zvezdico, je Gostilna pri Lojzetu v dvorcu Zemono. Tudi sam bi jim, sodeč po zadnjem obisku, dodelil vsaj eno.

Šef kuhinje Tomaž Kavčič nalaga ribji brodet.

V gostilni pri Lojzetu, po besedah šefa kuhinje in lastnika Tomaža Kavčiča, ideje za jedi črpajo iz tradicionalne vipavske in širše slovenske kulinarike, na podlagi katere z veliko inovativnosti nastanejo popolnoma edinstveni novi krožniki. Podobno zgodbo lahko zasledimo pri vinski karti, kjer velik poudarek dajejo vipavskemu vinorodnemu okolišu, domači dolini pa sledijo etikete iz Goriških Brd, s Štajerske, iz Slovenske Istre, vse do velikih svetovnih vin.

V štirih prostorih pod oboki dvorca Zemono lahko po predhodnem naročilu sprejmejo od 45 do 50 gostov. Vrata gostilne so za obiskovalce odprta od srede do nedelje, med 12. in 22. uro.

Gosja jetra na omaki iz dveh vipavskih sirov, s prepečenecem, svežim jabolkom, izsušenim vlečenim testom, mlado špinačo in omako iz gozdnih sadežev.

Pojeduhovo dvojico je Tomaž s svojo ekipo razvajal z naslednjim degustacijskim menijem:

-          Pozdrav iz kuhinje: potovanje iz vipavske doline na morje - na kozarcu: polpet iz sira, sadja in zelenjave; pod kozarcem: postrvji kaviar in zobatec v želatini iz morske vode; v steklenički: gaspačo iz sadja in zelenjave,

-          jadranska tuna in mečarica s pomarančnim oljem, paškim sirom in izsušenin sipinim črnilom namesto popra; kvarnerski škampi na morski algi, sol iz škampovih oklepov in zrak z okusom bazilike,

-          izbira 1: panceta, kuhana na nizki temperaturi, na bučki in janežu; ni karpačo in ni bržola (rostbif deset dni maceriran v olivnem olju z zelišči in limono, dodano zadnji dan) z domačo kozjo skuto in grahovo kremo,

-          izbira 2: tatarski (z mislijo na ljubljanski zrezek) na kremi iz sira, obdan z izsušenim pršutom; krema iz paradižnika z mladim kropirjem s peperončinom (ideja o kečapu s pomfrijem); goveja juha (namesto masla),

-          divja orada ovita v morsko algo spirulino na rižoti iz pravega goriškega žafrana in kvarnerskimi škampi,

-          ribji brodet s kruhom,

-          gosja jetra na omaki iz dveh vipavskih sirov, s prepečenecem, svežim jabolkom, izsušenim vlečenim testom, mlado špinačo in omako iz gozdnih sadežev,

-          gin tonik na žlico z »dimnim« vonjem po brinju,

-          zaključna razvajanja (tiramisu, mineštra iz sadja in zelenjave in potica v obliki Ferrero Rocherja).

Pili smo:

-          penina zelena Agroind Vipava,

-          rose "S" Sanctum, letnik 2012,

-          bela Burja posestvo Burja, letnik 2010,

-          rebula Selekcija Simčič, letnik 2009,

-          Veliko belo Movia, letnik 2005,

-          muškat Gallileus Tilia, letnik 2012.

Divja orada ovita v morsko algo spirulino na rižoti iz pravega goriškega žafrana in kvarnerskimi škampi.

Za zgornji degustacijski menu boste v Gostilni pri Lojzetu na osebo odšteli 60 evrov, za okušanje izbranih vin pa boste denarnico stanjšali za dodatnih 25 evrov.

Preverjeno priporočamo: jadransko tuno in mečarico s pomarančnim oljem, paškim sirom in izsušenin sipinim črnilom namesto popra; kvarnerske škampe na morski algi, sol iz škampovih oklepov in zrak z okusom bazilike; panceto, kuhana na nizki temperaturi, na bučki in janežu; ni karpačo in ni bržola (rostbif deset dni maceriran v olivnem olju z zelišči in limono, dodano zadnji dan) z domačo kozjo skuto in grahovo kremo; divjo orado ovito v morsko algo spirulino na rižoti iz pravega goriškega žafrana in kvarnerskimi škampi; ribji brodet s kruhom; gosja jetra na omaki iz dveh vipavskih sirov, s prepečenecem, svežim jabolkom, izsušenim vlečenim testom, mlado špinačo in omako iz gozdnih sadežev; gin tonik na žlico z »dimnim« vonjem po brinju; zaključna razvajanja (tiramisu, mineštra iz sadja in zelenjave in potica v obliki Ferrero Rocherja).

Gostilna pri Lojzetu:

N: Dvorec Zemono, 5271 Vipava

E: zemono@zemono.si

T: +386 (0)5 368 70 07

G: +386 (0)40 777 726

W: www.zemono.si

F: www.facebook.com/Dvoreczemono

 

Frula |  17 .10. 2013 ob  08: 15
Verjetno res najboljša restavracija (in ambient) v Sloveniji
Pejo |  16 .10. 2013 ob  23: 24
Plačaš, ma tudi dobiš
tamara |  16 .10. 2013 ob  18: 24
Zelo okusno!
super |  16 .10. 2013 ob  17: 41
V gostilni so zelooooooo prijazni, hrana je vrhunska, moji spomini pa še lepši. Naša poroka pri Lojzetu je bila eno veliko doživetje. Velika hvala Tomažu.