Pohod do Krnskega jezera za žrtve soške fronte

Posočje

Danes pripravljajo tradicionalni planinski pohod do Krnskega jezera in spominsko proslavo. S tem dogodkom se v Posočju spominjajo na tisoče padlih in umrlih vojakov v prvi svetovni vojni v slovenskih gorah na Soški fronti. Slavnostni govornik na prireditvi, ki se bo pričela ob 13. uri, bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Zoran Klemenčič.

Pri Krnskem jezeru se bodo tudi letos spomnili obletnice konca prve svetovne vojne, ki se je s Soško fronto močno zarezala tudi v Krnsko pogorje. Krn - Pohod spomina 1918-2013 je naslovljena slovesnost, ki jo ob 13. uri pripravljajo različna društva in organizacije, ki se ukvarjajo z negovanjem dediščine ene najhujših vojn v človeški zgodovini.

Slovesnost bo potekala na vzhodni obali Krnskega jezera, v primeru slabega vremena pa bo pri koči Dom pri Krnskih jezerih.

Šestnajsti spominski pohod je kot vsi pred njim namenjen počastitvi spomina na vse žrtve prve svetovne vojne. Dogajanje se bo nato preselilo k opuščenemu vojaškemu pokopališču na Dupli planini, kjer se bodo po molitvi vojaškega kaplana padlih vojakov spomnili s polaganjem vencev in prižiganjem sveč.

Deli novico: