POGOVORNI VEČER V KOPRU: O volitvah v EU, položaju upokojencev, stanju duha in krizi v Sloveniji (FOTO)

Koper

V Kopru je včeraj potekala okrogla miza, ki sta jo organizirala Inštitut 1. oktober in stranka Glas upokojencev. Na dogodku so sodelovali Zala Tomašič, Sebastjan Jeretič in Pavel Rupar, ki so razpravljali o volitvah v EU, položaju upokojencev in trenutni krizi v Sloveniji. Dogodek je potekal v dvorani podjetja Vina Koper in ga je vodila Alenka Orel, članica Izvršilnega odbora stranke Glas upokojencev.

Pavel Rupar: Poslabšanje položaja upokojencev

Pavel Rupar, predsednik stranke Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober, je izpostavil poslabšanje položaja upokojencev pod trenutno vlado zaradi inflacije, dražjih energentov in neuresničenih obljub o reformah. Pokojnine niso sledile podražitvam, čakalne dobe v zdravstvu pa so se podaljšale, kar je povzročilo, da je 140.000 državljanov brez osebnega zdravnika. Rupar je tudi poudaril pomembnost medgeneracijskega sodelovanja za izboljšanje teh razmer.

"Pokojnine, javno zdravstvo in šolstvo niso razdeljeni med leve in desne. Gre za sisteme, ki so nam skupni in takšni bodo ostali. Če želimo delujoče javno zdravstvo, je to dobrina, o kateri odločamo in jo oblikujemo vsi prebivalci Slovenije."

Sebastjan Jeretič: Politična stabilnost in polarizacija

Politični analitik Sebastjan Jeretič je govoril o politični stabilnosti vlade Roberta Goloba in opozoril na radikalizacijo slovenske levice ter kritiziral politični aktivizem novinarjev. Izpostavil je, da je antijanšizem glavni dejavnik v slovenski politiki od leta 2008. Jeretič je opozoril na popolno politično polarizacijo in nujnost iskanja stičnih točk za boljše sodelovanje.

"Od leta 2008 dalje je edini faktor v slovenski politiki antijanšizem. Odpor do Janše je že povsem telesni. Tudi v svetu se opaža popolna politična polarizacija."

Zala Tomašič: Pasti sodobnega časa

Kandidatka na volitvah za evropski parlament je poudarila potrebo po izboljšanju položaja upokojencev v EU in izpostavila ključne izzive, kot so pomanjkanje energentov, podnebne spremembe in ogroženo javno zdravje. Omenila je tudi želje po zelenem prehodu, ki naj bi zamenjal tradicionalno kmetijstvo.

"Vse to so temeljne politike Evrope, ki se dotikajo tudi Slovencev. Čeprav imamo pri nas do evropskih volitev bolj kot ne brezbrižen odnos, postaja Evropa kot skupna tvorba v luči nestanovitnega mednarodnega dogajanja vse bolj pomembna."

Alenka Orel, članica Izvršilnega odbora stranke Glas upokojencev, je ob zaključku dogodka poudarila, da tako Slovenijo kot EU čakajo veliki izzivi, med katerimi so ohranjanje domovine, družine in svobode govora ter izboljšanje položaja upokojencev. Prav tako je omenila potrebo po ustanovitvi nove evropske stranke upokojencev, ki bi zaščitila dostojanstvo upokojencev in njihov vpliv na prihodnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .05. 2024 ob  18: 48
hahahha, radikalna levica, hahahaha---če je tako kot pravi Jeretič, so Rupar, Janša in Tonin super radikalna desnica!