POGOVOR Z JERNEJEM ŠČEKOM: "Nismo gospodarji sveta, smo vrtnarji"

Koper

V ustvarjalnem središču Oddelka za umetnost in oblikovanje so študentje Pedagoške fakultete ter Fakultete za humanistične študije gostili priljubljenega slovenskega profesorja in aktivnega člana slovenske narodne skupnosti v Italiji Jerneja Ščeka.

Z avtorjem knjižne uspešnice Kavarna Italija se o zavedanju zgodovine evropskih meja, vplivu sosedstva, poznavanju drug drugega, humanizmu in pomena učiteljskega poklica pogovarjala Devana Jovan Lacovich, nekdanja novinarka italijanskega radijskega programa regionalnega centra RTV Koper – Capodistria.

Jernej Šček je prenašalec tako v srednješolskih kot univerzitetnih učilnicah, kjer se oblikujejo nove ideje. Na vprašanje, kako kot humanist in pedagog predajati znanja novim generacijam, kaj pomeni danes vstopati v učilnico, je izpostavil, da pedagogi so pričevalci s poslanstvom: "Nismo več prenašalci, stare načine smo presegli. Naša naloga je drugje, potrebno je mentorirati in usmerjati mladega človeka kot miličniki znanja. Pokazati je potrebno pot do sestavljenega znanja s pomočjo podatkov in pričati tako, da ima vse smisel. Naš cilj je, da te učenec premaga."

Dodal je, da smo dandanes izšli iz avtoritarne vzgoje, vendar smo s permisivno vzgojo ustvarili narcise, ter je izpostavil pomen prevzemanja odgovornosti, "smo družbena bitja, se nismo ustvarili sami". Družbe se zato ne moremo otresti, nam je bila dana, zato pravi, da nismo gospodarji sveta, smo vrtnarji.

Z gostujočim humanistično-pedagoškim dogodkom se je obeležilo tudi 50. obletnico Pedagoške fakultete V Kopru, ki je prav tako povezana z medsebojnim sodelovanjem skozi prizmo njenega poslanstva.