POGOVOR S SERGEJEM CURANOVIĆEM OB IZIDU PRVENCA: Izzval vas bo s kontroverznostjo, celo čudaštvom svojih zgodb

Koper

Knjigarna Libris Koper in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, ob podpori Javne agencije za knjigo RS, v okviru projekta Vse knjige vodijo v vas – iz oči v oči z nagrajenci, 22. decembra ob 18. uri organizirata pogovor s Sergejem Curanovićem, ki bo virtualno potekal na Facebook spletni strani knjigarne Libris.

Sergej Curanović je po končani pravni fakulteti večinoma delal v tujini, zlasti kot novinar (med drugim kot štipendiranec časnika Financial Times) in prevajalec (kot pravnik lingvist pri Sodišču Evropske unije). Objavlja tudi v slovenskih literarnih revijah.

Zbirka Plavalec je njegov prvenec. Letos je bila nagrajena kot najboljša zbirka kratke proze z nagrado novo mesto. Z avtorjem se bo pogovarjala Diana Pungeršič, ki je knjigo umestila tudi v bralni klub Berivka, ki bo prvič potekal prav dan za tem, 23. decembra, ob 18.30.

Plavalec (Cankarjeva založba, 2020)

Kratke zgodbe, zbrane v prvencu Sergeja Curanovića, so sicer vse prej kot kratke. Knjigo tvori vsega šest zelo raznolikih pripovedi, ki nas vsaka na svoj način popelje k raznolikim tematikam, svojskim osebam, v ločene prostore in čase. Druži pa jih svojevrstna globina nezavednega, v katero mimogrede ob branju zabredemo, epski zamah, s katerim so zgodbe napisane, počasnost in natančnost odstiranja novih in novih plasti duševnih in družbenih procesov, skozi katere krmari protagonist.

Nekatere zgodbe so blizu detektivki, druge noveli, tretji težko poiščemo kakršnokoli vzporednico, a vse ostanejo z nami dolgo. Osebe, njihova doživetja in zlasti doživljanja se zalepijo v nas in nas izzivajo s svojo kontroverznostjo, tudi čudaštvom in zagonetnostjo. Pa naj gre za plavalca, ki se v morju sreča z utapljajočim, za pisatelja, ki se nemara ujame v lastno zgodbo, prostitutko na policijski postaji ali prazgodovinske ljudi iz zadnje zgodbe, ki si šele oblikujejo skupnost in spomin nanjo.