POGOSTO PRODAJATE NA MARKETPLACU? Bodite pozorni na Magdo in njej podobne!

Kronika

Če radi prodajate izdelke na Facebookovi platformi Marketplace, vas je morda že kontaktirala oseba z imenom Magda. Tudi če vas še ni, bodite nanjo in njej podobne pozorni! Na pohodu po Marketplacu so namreč spletni goljufi.

Če prodajate prek platforme Marketplace, vas spletni goljufi, eden izmed njih pod imenom Magda, v slovenščini kontaktirajo prek aplikacije Messenger, da se zanimajo za izdelek, ki ga prodajate. Po začetni izmenjavi informacij o stanju artikla in ceni se hitro odločijo za nakup, a želijo produkt prevzeti prek ene izmed dostavnih služb (npr. DHL ali DPD). Plačilo za izdelek naj bi vam v kuverti izročil kurir, ko bi k vam prišel po izdelek, ki ga prodajate.

Goljuf nadalje od vas zahteva ime, naslov in e-mail, da vam lahko dostavna služba posreduje podrobnosti o prevzemu. Do tukaj storitev zveni relativno legitimno, saj plačilo po povzetju deluje na podoben način, pri naslednjem koraku pa stvari pričnejo izgledati sumljivo, opozarja nevladna organizacija Varni na internetu.

"Magda" sicer obvlada računalnik, ampak zaradi varnosti podatkov in bitcoinov, še vedno raje posluje po klasični pošti????????...

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Ponedeljek, 06. junij 2022

Takoj, ko "kupcu" posredujete svoje osebne podatke, ta od vas zahteva zavarovanje v vrednosti od nekaj 10 do 100 evrov. Ta denar naj bi prodajalec sicer dobil povrnjen, saj da ga je kupec že priložil v kuverti skupaj s plačilom za izdelek. Kmalu zatem na e-mail prejmete sporočilo od "dostavne službe" z navodili za plačilo zavarovanja.

Strošek zavarovanja morate poravnati preko paysafecard predplačniške kode. Storitev paysafecard deluje tako, da ob nakupu prejmete 16-mestno kodo, s katero lahko na določenih prodajnih mestih opravljate plačila. "Dostavna služba" od vas torej zahteva, da opravite nakup paysafecard kode v določeni vrednosti in jim nato sporočite 16-mestno kodo, s katero bodo lahko prejeli vaš denar. "Čeprav je paysafecard popolnoma legitimna storitev za plačevanje, zagotovo ne spada med načine plačevanja, ki bi jih uporabljale dostavne službe," opozarjajo na spletni strani Varni na internetu.

Če zavarovanja ne želite poravnati, goljufi pričnejo s pisanjem opozoril in groženj. "Kot običajno gre tudi tukaj za prazne grožnje. Glavni cilj goljufa je denar, zato vas s takšnimi in podobnimi grožnjami le poskuša prestrašiti in prepričati v posredovanje kode, s katero bo prišel do vašega denarja. V primeru, da se znajdete v takšni situaciji, goljufa preprosto ignorirajte in kmalu bo odnehal z nadlegovanjem," še svetujejo v nevladni organizaciji, ki opozarja na pasti interneta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  07 .06. 2022 ob  18: 07
Ce prodajas si ti direktor...iz clanka je videt da kupec dirigira ko veliki