POGODBA ZA PODALJŠANJE PRVEGA POMOLA PODPISANA: Izvajalci naj bi z umeščanjem pilotov začeli septembra

Koper

Predstavniki podjetij Luka Koper in Kolektor Koling so danes podpisali pogodbo za izgradnjo podaljška prvega pomola in pripadajočih skladiščnih površin, so danes sporočili iz upravljalca koprskega pristanišča. Operativna obala kontejnerskega terminala bo marca 2021 daljša za 100 metrov.

V skladu z danes podpisano pogodbo so dela razdeljena v dve fazi. Prvo fazo, ki zajema izgradnjo operativne obale dolžine 98,5 metra in širine 34,4 metra, bo izvajalec zaključil marca prihodnje leto. Drugo fazo, torej izgradnjo zalednih skladiščnih površin na južni strani pomola v velikosti 24.830 kvadratnih metrov, pa bo končal v začetku leta 2022.

Izvajalec, Kolektor Koling s partnerjema Grafist in Adriaing, bo z umeščanjem pilotov začel predvidoma septembra.

Dolžina prvega pomola na južni strani, ki je namenjena pretovoru kontejnerjev, bo po izgradnji podaljška znašala 695 metrov. S tem se bo kapaciteta kontejnerskega terminala povečala na 1,3 milijona kontejnerskih enot letno, s predvideno optimizacijo procesov dela na terminalu pa še za dodatnih 200.000 enot.

Luka Koper je za to naložbo, ki je vredna 45,6 milijona evrov, pridobila tudi evropska sredstva. S tem pa še ni zaključena širitev kontejnerskega terminala, ki se bo po letu 2022 raztegnil tudi na severno stran prvega pomola, so spomnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija