POGLOBLJEN VPOGLED V KAOTIČEN ČAS: Predstavitev monografije o preselitvah prebivalstva v Istri in Sudetih

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) vabi na predstavitev monografije 'Etnično homogena Evropa: Preselitve prebivalstva v Istri in Sudetih 1945–1948', avtorja dr. Mihe Kosmača. Predstavitev bo v torek, 11. februarja, v ankaranski knjižnici.

Dr. Miha Kosmač je bil med letoma 2010 in 2016 raziskovalec na Inštitutu za zgodovinske študije ZRS Koper. Od leta 2018 je zaposlen v Mestnem muzeju Idrija kot kustos. Na predstavitvi bosta poleg avtorja sodelovala dr. Bojan Godeša in dr. Urška Lampe.

Predstavitev monografije bo v torek, 11. februarja 2020, ob 18. uri, v Knjižnici Ankaran, Bevkova 1. Na predstavitvi bo znanstvena založba Annales ZRS Koper omogočila nakup knjige po promocijski ceni.

O monografiji:

Delo na podlagi obsežnega arhivskega gradiva, časopisja in tiskanih virov omogoča poglobljen vpogled v kaotičen čas po koncu druge svetovne vojne. Avtor primerja obmejna prostora Istre in Sudetov ter podaja znanstveno utemeljene odgovore na številna vprašanja: kakšna je bila vloga velikih sil pri obeh procesih preseljevanja; ali je Italija spodbujala izseljevanje prebivalstva iz Istre; kako so jugoslovanske in češkoslovaške oblastne strukture gledale na ta proces; ali je prihajalo do razlik med ukazi, izdanimi na ravni centralnih oblasti in njihovim izvrševanjem na lokalnem nivoju; kakšno vlogo so pri obeh obravnavnih procesih imeli nekateri vodilni akterji – Josip Broz Tito, Vladimir Bakarić, Edvard Kardelj in Edvard Beneš.