POGLEJTE, KAKO IZGLEDA NOTRANJOST: Obiskali smo prvi slovenski center o delfinih v Piranu (VIDEO)

Piran

Če imate res srečo, lahko delfine vidite iz Pirana tudi s prostim očesom. Če pa se na srečo ne želite zanašati, lahko obiščete prvi slovenski Center o delfinih na Tartinijevem trgu 10 v Piranu. Namenjen je izobraževanju mladih in starejših, društvo Morigenos, ki delfine preučuje že 20 let, pa se trudi tudi s takšnimi projekti komunicirati znanost na poljuden in vsakomur razumljiv način. Pokukali smo v notranjost.

Med drugim lahko v centru najdete kip delfina v resnični velikosti. Narejen je po navdihu enega izmed delfinov, ki jih društvo opazuje. Prav ta je bil eden prvih, ki so jih opazili. Njegovo ime je Morigenos.

V zvočni sobi pa lahko obiskovalci slišijo vse zvoke morja, med njimi tudi delfine. "Delfini proizvajajo dva tipa zvokov – eno so žvižgi, drugo pa kliki. Z žvižgi predvsem komunicirajo, s kliki pa lovijo in jih uporabljajo za orientacijo. Sluh je njihov glavni čut, zato so drugi zvoki kar velik stres za njih," nam je med drugim pojasnila Krista Lokar, raziskovalka delfinov v piranskem društvu Morigenos.

Vsaj za kratek čas pa lahko obiskovalci stopijo tudi v čevlje raziskovalcev delfinov. Kako izgleda notranjost prvega takšnega centra v Sloveniji in katere interaktivne vsebine še ponuja, pa si poglejte v spodnjem videoposnetku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija