POGAJANJA SO PREKINJENA: Sindikati javnega sektorja bodo počakali novo vlado

Slovenija

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so z današnjim srečanjem prekinjena. "Dejstvo je, da vlada opravlja tekoče posle in kakšnih vsebinskih premikov, ki bi imeli vpliv na proračun in splošno politiko za v prihodnje, ni pričakovati," je pred sestankom dejal minister za javno upravo Rudi Medved.

Rudi Medved

Minister je ob tem ocenil, da so v enem letu opravili veliko delo. Spomnil je, da je bila situacija v času, ko so prišli na ministrstvo, popolnoma drugačna od današnje. Skoraj celotni javni sektor je takrat grozil s stavko, a so uspeli situacijo umiriti in s sindikati peljati dober dialog, ki ga bodo končali "v miru in za mizo".

"Praktično smo izpolnili skorajda vse zaveze, ki smo jih dali ob sklepanju stavkovnih sporazumov proti koncu leta 2018," je ocenil Medved. Po njegovih besedah so se lotili tudi izredno pomembnega procesa prenove plačnega sistema, ki bo sicer zdaj za nekaj časa zastal.

O tem so vodili dialog s sindikati, zaposlenimi in delodajalci v javnem sektorju ter upoštevali tudi mednarodne izkušnje. Predlog sprememb zakona so skorajda dokončali. "Seveda ne more v parlamentarno proceduro, ker vlada opravlja tekoče posle. Je pa lahko podlaga za neko drugo vladno garnituro, če bo želela stvari reševati na ta način," je pojasnil minister in znova poudaril, da so želeli sistem narediti bistveno bolj učinkovit in stimulativen ter s tem privlačnejši tudi za mlade. Kot je znano, so predlagali zmanjšanje števila napredovanj in njihovo upočasnitev, hkrati pa višji delež variabilnega nagrajevanja.

Jakob Počivavšek

Še ne mesec nazaj je minister dejal, da bi bilo idealno, če bi spremembe zaživele že sredi tega leta in bi se delovna uspešnost, ko se bo s 1. julijem začela izplačevati, že lahko izvajala po novem. Možnost za to zdaj ni več, je pa minister danes ocenil, da bi znotraj delovne skupine vendarle lahko nadaljevali s pogovori o kriterijih in merilih za izplačevanje delovne uspešnosti.

Vlada in sindikati so namreč v dogovoru iz konca leta 2018 med drugim predvideli tudi, da bodo preučili kriterije za delovno uspešnost, da bi bili ti bolj objektivni in bi bil postopek enostavnejši. A so se na današnjem sestanku odločili, da bodo tudi tu delo prekinili in počakali na novo vlado.

Enako odločitev so sprejeli glede potnih stroškov, čeprav je minister pred današnjim srečanjem menil, da bi morda v tem delu pogovore lahko nadaljevali, saj so "relativno blizu rešitvam", večjih finančnih učinkov pa ne bi bilo. Bodo pa z delom nadaljevali pri nekaterih resornih zadevah, recimo v zvezi s standardi in normativi na področju zdravstva in sociale, je pojasnil vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija