POGAČAR DRUGIČ ZAPORED: Mikela Lando je prehitel za 48 sekund (FOTO)

Svet

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Kataloniji. Na trasi od Sant Joana de les Abadessesa do Port Aineja (176,7 km) je 25-letnik za drugo zaporedno etapno zmago po Kataloniji tekmece ugnal na zadnjem vzponu in le še povišal prednost v skupnem seštevku.


 
Potem ko je prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze dan prej za skoraj minuto in pol ugnal konkurente, je tokrat z le navidez bolj zmerno taktiko najprej pokril napad Španca Mikela Lande (Soudal-Quick Step), nato pa se po takojšnjem protinapadu odpeljal novi zmagi naproti.

Pogačar se je tekmecem odpeljal 7,4 km pred koncem, ciljno črto pa je na vrhu zadnjega vzpona na Port Aine (18,4 km/6,7 %) prečkal 48 sekund pred Lando in 1:03 minute pred Italijanom Antoniom Tiberijem (Bahrain-Victorious).

To je bila že 66. zmaga v karieri za 25-letnika s Klanca pri Komendi, od tega tretja letos. Na prav vseh petih letošnjih nastopih je stal na stopničkah. Po Kataloniji mu lahko le še krizni trenutki odvzamejo 14. skupno zmago na večdnevnih dirkah, prvo po dobrem letu dni in Pariz-Nici 2023.

V skupnem seštevku ima slovenski as po treh od sedmih etapah zdaj 2:27 minute naskoka pred Lando in 2:55 minute pred danes šestouvrščenim Rusom Aleksandrom Vlasovom (Bora-hansgrohe).

Od samega začetka etape s 4000 višinskimi metri Pogačarjeva ekipa emiratov ubežnikov ni spustila predaleč v ospredje. Prednost deseterice kolesarjev namreč nikoli ni znašala več kot dobro minuto.

"Za nami je zahtevna etapa, saj so vsi želeli biti v begu, sami pa smo nekako skušali omejiti napore. Že tako smo brez enega moža (Jay Vine, op. STA), Felix Grossschartner pa ima želodčne težave. Zato smo želeli ostati čim bolj skupaj na vrhu prvega vzpona, v dolini pa je bilo nato dokaj mirno, saj nas je vodil Domen Novak, naš Lamborghinijev traktor. Bil je izjemen," je prvi del etape ocenil Pogačar in pohvalil svojega rojaka.

Novak je po dobro opravljenem delu za svojega kapetana na koncu zasedel 164. mesto z zaostankom 33:37 minute. Tudi v skupnem seštevku je 28-letni Novak 164.

Na drugem vzponu je nato večino časa presenetljivo ritem narekovala ekipa Visma-Lease a Bike, a na Port de Canto (25,5 km/4,2 %) ni posebej razredčila skupine. Po spustu in začetku vzpona pa je močan ritem na zadnjem vzponu narekovala ekipa Mikela Lande.

Ta je 7,5 km pred koncem tudi napadel, a mu je Pogačar brez težav sledil, nato pa takoj pritisnil na pedala še sam in se sčasoma odpeljal tekmecem. Hitro si je nabral pol minute naskoka in zanesljivo slavil še drugi dan zapovrstjo.

"Na drugem vzponu smo bili kot ekipa enotni, Visma-Lease a Bike pa je narekovala močan ritem do konca klanca. Navzdol sta dobro delo opravila Marc Soler in Pavel Sivakov, zadnji vzpon pa je bil zelo dolg in naporen. Imel sem dokaj dobre noge. Ekipa je res trdo garala, zato sem vesel zmage, saj ji tako najbolje poplačam za vso opravljeno delo," je dodal slovenski as.

"Zame sta ti zmagi velika stvar, saj prvič dirkam tukaj. Ne vem, kolikokrat bom še dirkal po Kataloniji, zato skušam uživat. Sem v odlični formi in zato skušam izkoristiti moje noge za nekaj dobrega," je še dodal na vprašanje o nizanju zmag.

V boju za drugo mesto je okoli tri kilometre pred ciljem Landa znova povišal ritem in se odlepil od Američana Seppa Kussa (Visma-Lease a Bike) in Avstralca Chrisa Harperja (Jayco-AlUla), ki sta nekoliko popustila. Tretje mesto je posledično pripadlo Italijanu Tiberiju.

V četrtek bo na sporedu edina ravninska etapa, ki bo bržčas namenjena bodisi ubežnikom bodisi maloštevilnim sprinterjem na dirki. Trasa med Sortom in Lleido bo dolga 169,2 km.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija