Podvodni lov: užitek, sproščanje in rekreacija

Koper

Če je tekmovanje v potapljanju na dah bolj v modi med tistimi, živečimi na celini, pa je na Obali med tistimi, ki se potapljajo na dah, bolj popularen podvodni ribolov. Vsako leto tudi priredijo državno prvenstvo v podvodnem ribolovu, ki poteka v treh etapah, letos bo prva v Kopru, druga na Malem Lošinju in tretja v Piranu.

Obalni podvodni lovci ribe najraje lovijo pozimi, ko se njihovi prijatelji s celine v bazenih pripravljajo na tekmovanja v potapljanju na dah, zato tudi nimajo rekordnih dosežkov v tej panogi. Pomembnejši jim je ulov rib, v katerem tudi tekmujejo na vsakoletnem državnem prvenstvu. To se bo letos začelo 10. maja v Kopru, ko bo potekala prva etapa v organizaciji RČD Porporella. 

Podvodni ribolov je sicer drag šport, pri katerem ribič potrebuje oprijeto obleko, posebne plavuti, pas in nahrbtnik z utežmi, posebno masko in dihalnik ter puško na elastiko. Skoraj obvezen je tudi čoln, največkrat gumenjak. Lovci se najpogosteje pod vodno gladino potopijo za 1 do 3 minute, z daljšo pripravo pa jih večina dela potope preko 2 minuti.

"Podvodni ribolov je zame v prvi vrsti užitek, poleg tega pa še način sproščanja in rekreacija s čudovitimi stranskimi učinki – odličnimi večerjami v družbi družine in prijateljev z morskimi specialitetami na mizi," pravi podvodni lovec Sašo Moškon. Zdaj, ko se je morje začelo segrevati, ribe pridejo tudi bližje obali, medtem ko sicer podvodni ribiči s čolni odplujejo tudi 2 milji proti odprtemu morju. Ker je slovensko morje polno mulja, razen skalnatega predela med Fieso in Pacugom ter ob piranski punti, polovica slovenske obale pa je prepovedana za lovljenje, se ribiči pogosto na lov odpravijo k različnim potopljenim predmetom. Pri Bernardinu je denimo v morju potopljeno letalo, pa katrca, pri Izoli ladja, v Kopru clio in kontejner, ki je padel z ene od bark, namenjene v koprsko pristanišče. Ti so priročno skrivališče za ribe, zato pa tudi idealno območje za ulov. Ribiči iz vode sicer lahko potegnejo največ 5 kilogramov rib na dan.

Enega od lovov na brancina si lahko ogledate v spodnjem videu, več utrinkov pa v priloženi fotogaleriji.

Deli novico:

tičfirič |  05 .05. 2014 ob  09: 08
Ja tip ni videl tiča ne...logično da je samica:)
Sašo |  30 .04. 2014 ob  22: 32
Argumentiraj zakaj ni bil samec.
šport.ribič |  29 .04. 2014 ob  18: 34
Napisal sem da ne bom več s takimi debatiral,ker to kar pišete je že preseravanje!Meni ti nimaš kaj dokazovati,ker sam nimaš kredibilnih argumentov.Te tvoje floskule prihrani za vaše bankete v Bio...samec od 4,3kg,potujoči brancin itd.Malo odrasti pa se slišimo čez kakih 10 let.Pri nas sta samo 2 vrsti D.LABRAX in D.PUNCTATUS in vse kar te zanima dobiš na WIKIPEIA,pa lepo blodenje še naprej (šport.ribič) pa-pa.
Sašo |  29 .04. 2014 ob  16: 24
To je verjetno definicija spola iz tvoje strokovne literature ;)
Zdej če prav razumem morem streljat samo brancine pod 3kg? Ma sej take imam najraje, ker grejo lepo v pečico. V soli so res slastni... tam okoli 2.5kg so optimalni.
Sicer pa ti lahko spet dokažem da nimaš prav, imam sliko od 4.3kg samca ki sem ga dobil letos. Pa ne skrbi, ta je bil že tako star da ne bi bilo nič od njega, tako da ne bo nič manj ribic zate.

Pa da se dotakneva še tega kdo skrbi za populacijo rib v morju.
Po tvoji logiki naredim jaz veliko škode če ustrelim samico čez 3kg. Taka samica ima za sabo že veliko brancinčkov in njeni brancinčki imajo otročke itd.
Ti pa ujameš 0.3 kg brancina še preden se je uspel drstiti. Jaz 0.3 kg brancina ne ustrelim niti pomotoma. Lahko mirno plava naprej in se še nekaj let mirno razmnožuje.
Če upoštevava še to da rabiš ti deset 0.3kg brancinov da nahraniš toliko prijateljev kot jaz z enim 3kg brancinom... mislim da je jasno kdo dela več škode.

Pa upam da mi ne boš očital tega da vabim prijatelje na morske pojedine...

Da ne boš spet ostal brez kakega odgovora, omenjaš poznavanje morja in organizmov ki živijo v njem... riba Muraena Helena in polž Dicata odhneri sta dve vrsti ki sem ju jaz odkril v zadnjih letih. S kolegom iz morske biološke postaje sva objavila tudi dva znanstvena članka o odkritjih novih vrst v slovenskem morju.
Spet si zaružu, vedno bolj je jasno da tvoji argumenti zdržijo le v gostilniških debatah...
ribar |  29 .04. 2014 ob  11: 00
Pa ti si tako pameten da ti že škodi.
Popij zdravila in pejdi lovit girice.
šport.ribič |  29 .04. 2014 ob  09: 43
A ja ..nisi mi odgovoril na vprašanje o spolu brancina,ker vas verjetno niti ne zanima ali pa nimate toliko časa da se prepričate preden ga kresnete.Samice so tisti lepi večji komadi čez 3 kg,s katerimi se najraje slikate.To so tiste samice,ki skrbijo da bo v morju ostalo še kaj za tiste ,ki bodo na morje šli ko nas ne bo!
šport.ribič |  29 .04. 2014 ob  09: 25
-1
Res si nisem izbral ta pravega in vidim da vas je kar precej takih,ki hodite na in pod morjem in nimate niti osnovnega znanja o organizmih,ki v njem živijo.Za vas je to samo užitek,sproščanje in rekreacija!Ne bom vam več poskušal nič razlagat,ker nima smisla,če sem nekoga nehote užalil se mu opravičujem,vendar vam svetujem,da si nabavite malo strokovne literature,ali pa da pointernetu poiščete mnenja strokovnjakov,da se nebi osmešili!
ribar |  29 .04. 2014 ob  08: 49
Tisti ki misli, da se take ribetine lovijo kar vsak dan oz. vsak lov, naj grejo malo probat.
Lahko je sedet na gajbi pive in namakat noge, pa lovit drobiž oz. vse kar prime gor (razen fašistov).
In je dal že Sašo lep primer glede minimalne teže rib na tekmah podvodni vs trnk.
Pa tudi vsak povprečen podvodni lovec je bolj osveščen glede stanja favne in flore morja, vidi kaj se dogaja tam spodaj, je bolj povezan z morjem, predvsem pa sam ulov ni nikoli na prvem mestu (razen za peščico). Da ne govorim o tem ,da je podvodni lov najbolj selektiven lov.
Ja, pa še življenje postavljaš na kocko vsakič ko se potopiš. Če bi blo samo zaradi ribe, bi šli vsi raje v ribarnico. Ali pa kupili od vas!
Sašo |  28 .04. 2014 ob  21: 17
Res ne vem kaj hočeš dokazat... vem pa da se spravljaš na napačnega in si delaš sramoto.
Dejstvo je da brancini potujejo. Prepotujejo na stotine kilometrov. Res je tudi da se nekateri brancini večino svojega življenja zadržujejo na istem območju. Govorim o dejstvih podprtih z znanstvenimi raziskavami.
V vaših časih je veljalo prepričanje da je brancin riba ki se celo življenje zadržuje na zelo ozkem območju. Prepričani ste bili tudi da brancin ne odhaja globje od 20 metrov in da je svet raven... moraš včasih tudi kaj drugega prebrat razen slovenskih novic...
Če s "poznavalci" misliš tvoj ožji krog pamentjakovičev pol se mi kar smejte, jaz bom pa lovil potujoče brancine in užival v večerjah s prijatelji ;)

Glej, s tem ne bova nikamor prišla. Ti non stop nekaj ugibaš in vedno fališ. Si narobe ocenil težo brancinov, si narobe sklepal koliko brancinov sem ujel, si me obtožil prelova in ga nato sam priznal z neumnim opravičilom, si se zlagal da vlečeš 250m od obale, si govoril o nepravičnih pravilih igre čeprav so krepko na vaši strani, si me obtožil nepoznavanja migracijskih vzorcev evropskega brancina, čeprav sam poznaš samo babje čenče...
Poleg tega svojih izjav ne podpreš z argumenti pa še skrivaš se za nadimkom. Res zrelo ;)

Pusti me pri miru. Oba imava rada morje, razlika med nama je v tem da bi ga ti rad le zase...
šport.ribič |  28 .04. 2014 ob  16: 52
-1
Saško,ti se pa na ribe spoznaš res dosti (potujoči brancini) to je največja bala letos!Še to mi povej:kako ločiš samca od samice?Pazi to je teško vprašanje,da se ti ne bojo poznavalci še bolj smejali.Raje reči "NE ZNAM"!Kot da se delaš pameten.Razlika med mano in tabo je v izkušnjah ,letih inv tem,da se meni ni potrebno dokazovati na tak način in hodim na morje uživati in sem zadovoljen s tem kar ujamem če je to brancin ali menola!Boli me pa to da na tak način kako vi gledate na zadevo,je to naše morje obsojeno na uničenje.
Peterv6i |  28 .04. 2014 ob  12: 31
Dejstvo je eno.. sem bil tako trnkar kot podvodni lovec. Tekmovanja kjer se pobijajo organizmi za dokazovanje uspešnosti so čisto zgrešene discipline... Vendar bomo ljudje težko sprejeli te kriterije.. Kdo je za kaj kriv za obstoj rib ne bom komentiral. Dokler je denar menjalno sredstvo med ribo in potrošnikom potem bo rib vedno manj. Če bi človek lovil le za svoje potrebe bi bilo veliko bolj fer.. Vendar ni tako ne pri nas podvodnih lovcih ne pri trnkarjih.. še manj pa pri ostalih ribičih, ki od tega početja tudi živijo..
Sašo |  28 .04. 2014 ob  10: 47
-1
Sej lahko tudi vi lovite iz obale, ne vem kje je tu razlika.

Vidim da se res spoznaš na ribe...brancini, ki jih vidiš na sliki niso domači brancini. Gre za vrsto brancina ki se seli. K nam pride samo za kratko obdobje, prav tako kot kalamari in škombri. Domači brancini imajo večje luske in so bolj zeleni.
Sicer pa je tvoje razmišljanje v stilu - škombrov lahko polovim kolikor hočem ker itak bodo šli - napačno. Tudi škombrov bo enkrat zmanjkalo...

Na tekmovanjih lovimo ugorje ker prinašajo največ točk. Povsem enostavno.
Sicer pa, lani sem bil državni podprvak, ujel sem 4 tabinje, škarpeno, brancina, kavala, vrano, ciplja in 5 ugorjev.
Ne moreš glih rečt sami ugorji ne? Je pa res da se na žici najbolj vidi ugorje ker so največji.

Ko smo že pri tekmovanjih... pri nas na tekmah veljajo le ribe težje od 400 gramov in ugorji težji od 2500 gramov.
Jaz osebno tudi v prostem času redko ulovim ribo lažjo od 500g.
Vi na tekmah polovite vse kar plava... sej je vse po črki zakona, ampak ko vidim tiste posode z ribicami se mi ne zdi nič kaj športno.
Lani sem bral članek iz vaše tekme... največja riba je bila orada okoli 330 gramov. To pomeni da niti največja riba na vaši tekmi ni dovolj velika da bi prinesla eno samo točko po naših pravilih... hmmm...
Jaz osebno raje vidim na sliki eno 4 kg ribo kot 40 komadov 100 gramskih...

Sej veš da v tej zgodbi nihče ni nedolžen, tako da ne moreš vsega zvalit na nas...
1