PODROBNOSTI PREISKAVE ZDRAVNIKOV, OSUMLJENIH KORUPCIJE: Takšna je bila njuna valuta za izdajanje spričeval in potrdil

Slovenija

Mariborsko sodišče je po današnjem zaslišanju pri dežurnem preiskovalnem sodniku pridržana zdravnika, osumljena izdajanja lažnih zdravniških spričeval, zgodaj popoldne spustilo na prostost, so za STA potrdili na mariborskem tožilstvu. Sodišče se je tako odločilo, ker ni imelo nobenih utemeljenih razlogov za izrek pripora.

Kriminalisti so osumljena pred dežurnega preiskovalnega sodnika mariborskega sodišča privedli v sredo zvečer, ta pa je za oba odredil sodno pridržanje in zaslišanje izvedel danes.

Na Policijski upravi Maribor so medtem javnosti predstavili še nekaj dodatnih podrobnosti preiskave. Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, je aktivnosti v predkazenskem postopku na podlagi 93 izdanih odredb preiskovalnega sodnika za skupno kar 142 preiskav stanovanj, poslovnih prostorov in vozil izvedlo več kot sto policistov različnih policijskih uprav po državi.

Kriminalisti so morali obiskati 200 različnih naslovov po vsej državi, pri tem pa so opravili več kot sto zasegov poslovne in druge dokumentacije ter elektronskih naprav in več kot 150 razgovorov. Po podani prvi kazenski ovadbi, je dodal Meglič, nadaljujejo s preiskovalnimi aktivnostmi.

Zoper oba osumljena zdravnika so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic v sostorilstvu, zoper enega od njih pa še zaradi očitkov za jemanje podkupnine. Ob tem so devet osumljenih ovadili še zaradi suma kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Po besedah Megliča pa predkazenski postopek še vedno poteka zoper najmanj 69 oseb, vse pa so osumljene podkupovanja.

Kriminalisti so v preiskavi, ki so jo začeli po anonimni prijavi, ugotovili, da sta zdravnika neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih morajo podjetja dobiti za svoje zaposlene za dokazovanje zdravstvene sposobnosti.

Prvoosumljeni zdravnik, ki ima licenco za opravljanje preventivnih zdravstvenih pregledov s področja medicine dela, naj bi svojo dejavnost v celoti prepustil drugemu osumljenemu, sicer zdravniku splošne medicine, čeprav ta ni imel licence zdravniške zbornice za omenjeno dejavnost.

Kot je razložil Meglič, sta se s koruptivnimi posli ukvarjala vse od leta 2011, tako da se je eden od njiju vnaprej dogovoril z zastopniki delodajalcev oziroma športnih društev, ki so mu dostavili podatke o zaposlenih oziroma športnikih, nato pa je za plačilo brez pregleda izdajal zdravniška spričevala.

Motiv za takšno ravnanje kriminalisti vidijo v koristoljubju, denar pa sta si oba osumljena med seboj razdelila. Od leta 2011 je bilo na tak način po ugotovitvah v preiskavi izdanih skoraj 14.000 zdravniških spričeval za več kot 400 podjetij oziroma organizacij. Eden od osumljenih zdravnikov je ob tem v zadnjem času izdal 90 lažnih potrdil o prebolelem covidu-19 ter potrdil o opravljenih PCR in hitrih testih.

Osumljena sta si s temi dejanji pridobila za najmanj 1,2 milijona protipravne premoženjske koristi, saj sta za eno izdano spričevalo na področju športa prejela med 10 in 15 evri, za zaposlitev pa med 50 in 65 evri. Za izdana covidna potrdila je osumljeni zdravnik zahteval 30 do 40 evrov. Sicer pa predkazenski postopek zaradi velikega števila zaseženih dokumentov po besedah vodje kriminalistov še ni zaključen.

Storilcema za zlorabo položaja grozi od enega do osem let zapora, za jemanje podkupnine od enega do osmih let ter denarna kazen, za dajanje podkupnine pa zaporna kazen od enega do šestih let zapora in denarna kazen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija