Podpora vladi nespremenjena

Po raziskavi javnega mnenja Vox populi, objavljeni v današnjem Dnevniku, je podpora vladi Alenke Bratušek decembra v primerjavi z novembrom ostala skoraj nespremenjena. Da dela dobro, ocenjuje slabih 30 odstotkov vprašanih (novembra 31 odstotkov), kot neuspešno pa jo ocenjuje 67 odstotkov anketirancev (65,5 odstotka).

Prav tako se v primerjavi z novembrom skoraj ni spremenila podpora prvim trem strankam: v vodstvu še naprej ostaja SD pred SDS in Pozitivno Slovenijo.

Kot komentirajo v Dnevniku, je nekoliko presenetljivo, da se zadnje dogajanje, povezano s PS - razkritje dajanja državnih subvencij podjetju Stanka Stepišnika, zaradi česar je moral ta zapustiti ministrsko mesto, policijska preiskava pri obrambnem ministru Romanu Jakiču zaradi domnevno sumljivih poslov pri gradnji športnega centra Stožice, ponovno zaostrovanje Jankovićeve struje itd. - na rezultatu največje vladne stranke ni odrazilo. Tudi tokrat bi Pozitivno Slovenijo obkrožilo slabih sedem odstotkov vprašanih oziroma dobrih 14 odstotkov opredeljenih anketirancev.

Na lestvici parlamentarnih strank nekaj sprememb

V drugem delu lestvice parlamentarnih strank je prišlo do nekaterih sprememb. Še bolj kot prejšnji mesec je padla podpora stranki DeSUS: septembra in oktobra bi DeSUS volilo dobrih 13 odstotkov, minuli mesec slabih 12 odstotkov, tokrat pa le še sedem odstotkov opredeljenih.

Precej je padla tudi podpora NSi, tako NSi kot DeSUS pa je po sedmih mesecih spet prehitela SLS, ki je dobila dobrih sedem odstotkov opredeljenih glasov, je objavljeno v današnjem Dnevniku.

Se je pa tokrat na lestvico uvrstila novoustanovljena stranka Solidarnost. Tri odstotke vprašanih oziroma dobrih šest odstotkov opredeljenih jo je namreč navedlo kot stranko, ki bi jo obkrožili, če bi bile volitve v nedeljo. Tokratna podpora Solidarnosti torej kaže, da ustanovitev nove stranke ni ostala neopažena in da ima ta, če bo uspela s svojim delovanjem krepiti politični kapital, nabran na vseslovenskih ljudskih vstajah, potencial, da se prebije v parlament, navaja Dnevnik.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt, katerega naročnika sta Dnevnik in televizijski program Pop TV. Njegov izvajalec je agencija Ninamedia. Tokratna telefonska javnomnenjska raziskava je potekala med 17. in 19. decembrom, anketiranih pa je bilo 700 ljudi.

Deli novico: