PODPIS MEMORANDUMA MED PORTOROŽEM IN OPATIJO: Rivieri sodelujeta na področju turistične ponudbe in promocije

Piran

V Opatiji bodo danes sklenili dveletni projekt za skupno promocijo zelenega turizma na opatijski in portoroški rivieri z akronimom RIVIERA4SEASONS2, ki je imel za cilj razbremenitev obalnega pasu, desezonalizacijo destinacije in turistični razvoj podeželja. Ob tej priložnosti bodo partnerji podpisali memorandum o sodelovanju na področju turizma.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Župana Pirana in Opatije ter direktorja obeh lokalnih turističnih združenj bodo tako podpisali memorandum o sodelovanju na področju turistične ponudbe in promocije portoroške in opatijske riviere. Govorili bodo tudi o vzpostavitvi čezmejnega organa, ki bo skrbel za trajnostni razvoj turizma na skupni čezmejni destinaciji. Turistični organizaciji Portoroža in Opatije pa se bosta zavezali k nadaljnjemu sodelovanju na področju promocije skupnih turističnih proizvodov in vzpostavitvi skupnega čezmejnega informacijsko-komunikacijskega spletnega portala, so zapisali na Občini Piran, ki je vodilni partner v projektu.

Ključni rezultat projekta je ohranjanje identitete ter naravne in kulturne dediščine podeželja obeh rivier. Dediščina in tradicija podeželja sta služili tudi kot navdih za izdelavo čezmejnega turističnega proizvoda portoroške in opatijske riviere Feel & Taste, ki povezuje ponudbo turističnih znamenitosti, zavarovanih območij in majhnih ponudnikov na podeželju. V ta namen je bilo oblikovanih šest čezmejnih turističnih itinerarijev, razdeljenih po tematikah športnega, zdravstvenega in kulturnega turizma.

Vir Foto: www.slovenia.info/Urban Urbanc, Sportida d.o.o.

Projekt je obrodil številne sadove. V Sloveniji so uredili informacijsko degustacijski center za obiskovalce v Padni. S pomočjo sredstev projekta so se na portoroški in opatijski rivieri izvedle in intenzivneje promovirale prireditve v zaledju - na slovenski strani praznik olja in bledeža v Novi vasi, praznik kakijev v Strunjanu in novoletna tržnica Feel & Taste v Portorožu. Izpeljali so tudi delavnice o prenosu in ohranitvi tradicionalnih obrti in običajev, zaživela je nova spletna stran www.feel-taste.info, izšla je tudi brošura s predstavitvijo novih itinerarijev, so izvajalci v sporočilu za javnost navedli nekatere od rezultatov projekta.

Poleg piranske občine so pri projektu sodelovali še Občina Opatija, Turistično združenje Portorož, Turistično združenje mesta Opatija, Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem ter Fakulteta za management v turizmu in gostinstvu reške univerze. Projekt delno sofinancira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija - Hrvaška 2014-2020. Skupna vrednost projekta je 840.188 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija