PODOBE PREMIERJA KOT PASTIRJA OVAC OSKRUNILE KOPRSKO KULTURNO DEDIŠČINO: Občina vandale prijavila policiji (FOTO)

Koper

Potem ko so lani poleti vandali porisali zidove koprske Taverne in Male lože ter nekaterih zasebnih stanovanjskih objektov v Župančičevi in Čevljarski ulici, so bili pred dnevi znova na delu. Z grafiti so poslikali stranski zid Pretorske palače in Fakultete za humanistične študije ter nekaj objektov na Kidričevi ulici. Koprska občina je zadevo prijavila policiji.

Po informacijah koprske občine so bili vandali znova na delu minuli konec tedna, najverjetneje v noči iz četrtka na petek. "Stanje na terenu so si že ogledali tudi občinski inšpektorji in evidentirali vse lokacije poslikav. Ob tem so ugotovili, da gre povečini za grafite s politično in družbeno kritično vsebino," so zapisali na Mestni občini Koper (MOK). Kot je razvidno s fotografij grafitov, ti prikazujejo premierja Janeza Janšo v vlogi pastirja ovac.

Na občini so odstranjevanje neprimernih stenskih poslikav že naročili Marjetici Koper. Ta bo grafite odstranila s peskanjem, paro in biološko razgradljivimi geli, ki veljajo za površinam najbolj prijazno metodo odstranjevanja, po potrebi pa obnovila tudi barvo na pročeljih poškodovanih objektov, so sporočili.

MOK je zadevo že prijavila policiji, zoper neznanega storilca bo podala predlog za kazenski pregon. "V koprski občini za grafitiranje kot obliko vandalizma velja ničelna stopnja tolerance. Avtorji grafitov se očitno ne zavedajo, da s svojim ravnanjem uničujejo bogato kulturno dediščino mesta, na katero bi morali biti vsi izredno ponosni," so pojasnili.

V skladu z Zakonom o varstvu javnega reda in miru je za kršitev pisanja ali risanja po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, na katerih ni dovoljeno risati grafitov, predvidena globa 208,64 evra, za dejanja, storjena z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, pa globa znaša najmanj 834,58 evra.

Občina za pomoč prosi tudi občanke in občane, ki lahko vsako tako dejanje vandalizma prijavijo operativnemu centru Občinskega redarstva MOK na brezplačno številko 080 4449 ali številko 041 627 286 oziroma na naslov ocor@koper.si.

Na vandalistično dejanje se je na Facebooku odzval tudi župan Aleš Bržan, ki je zapisal, da "znamo včasih biti res izjemno nespoštljivi do skupne dediščine".

Na prvi sliki je Pretorska palača. Tak izgled ohranja že od 15. stoletja. Stavba je sicer starejša. Je eden glavnih...

Objavil/a Aleš Bržan dne Torek, 18. maj 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .05. 2021 ob  16: 18
danes je dan idej: slike bi lahko poslali kulturnemu ministru Simonitiju in bi si gotovo premislil glede razstave v EU parlamentu
td |  19 .05. 2021 ob  13: 14
@fritla, v tem pogledu, ti lahko dam thumb up. :-) Ampak zid ni realna možnost, ostalo pa je.
Fritla |  19 .05. 2021 ob  12: 37
-1
@td, strinjam se , da je on totalno zlo.
Pero naša t.i. demokrtična ureditev, je njemu s pomočjo liberal-nacional-penzijonerjev (SMC,SNS,DESUS) omogočila, da je danes na oblasti.
SMC ni nič drugega, kot derivat stare LDS
Poslanci Desusa pa so izven svoje stranke, ki ne obstaja več.
Vse se vrti okrog tihega dogovora tako levih kot desnih, da morajo ta del Istre večno izžemat.
Alora, bi bil tisti zid verjetno najboljša rešitev.
td |  19 .05. 2021 ob  10: 11
@fritla, ja, pod drugimi je bilo boljše. Ne moreš tega totalnega zla primerjat s komerkoli, on je merilo. Kdokoli dobesedno bi bilo bolje.
Fritla |  19 .05. 2021 ob  09: 48
Oramaj je prekasno, ma jaz bi raje videl grafite, ki bi prikazovali en veeelik zid nad Črnim Kalom.
Sedaj imamo Janšo. A prej s ta drugimi je bilo boljše ?
Vsi so se kalili v partiji,
kokodek |  19 .05. 2021 ob  08: 09
14
Super poživitev mestnega jedra,!!!! Občina bi lahko bila vesela, da ima aktivne občane !!!! Kar se tiče širjenja vseh vrst nestrpnosti pa vemo, da je na prvem Janša. Za vso zlobo, ki jo dnevno širi okoli sebe, bi moral že zdavnaj spakirat s položaja. Predlagam občini, da na Titovem trgu uredi premični zid, kjer bi lahko pisali, risali in packali. Gotovo bi to bila uspešnica.Amen.
td |  19 .05. 2021 ob  07: 58
10
Pohvale umetnikom. Če bi jih videl, 100% ne bi videl nič.
Drek |  18 .05. 2021 ob  23: 42
13
Ma kakšno uničevanje kulturne dediščine ? Miga je una fasada in barva stara 300 let.
galeb |  18 .05. 2021 ob  21: 05
19
Ma ki lep grafit... mai visto lepšiga... ste prašali ljudi če ga ne bi marali met na enem koprskem zide... meni mi pare prou da ja... ma ne stojte ga skinet!
japajade |  18 .05. 2021 ob  18: 57
35
Bilo bi prej za pričakovat, da se oglasi društvo proti mučenju živali, ker grafiti prikazujejo grobo žalitev ovac! Ko že navajate vse možne člene in zakone, ki opravičujejo kazenski pregon storilca, bi bilo na mestu, da navedete tudi vse možne sankcije za človeka, ki se gre politiko in ob tem s svojo prisotnostjo ali na družbenih omrežjih žali državljane R Slovenije in v svetovnem merilu tudi državo!
joe jaxson |  18 .05. 2021 ob  17: 32
21
ma una v podhodu, zraven bocca della verita, bi lahko anka ostala. Prov paše ten
Ištrijan |  18 .05. 2021 ob  17: 20
24
Slike oz. grafiti so že na mestu, mesta slik, niso na mestu!!