"PODIRA REKORDE": Mitja Viler pravi, da so pohvale o 'čudežnem najstniku' Yamalu na mestu

Koper

Nogometaši Španije so prvi finalisti letošnjega evropskega prvenstva (EP) v Nemčiji, saj so včeraj v Münchnu z 2:1 (2:1) premagali Francijo. Ta tekma pa ni prinesla samo prvega finalista EP, na nogometni zelenici se je znova pisala zgodovina, za kar je poskrbel komaj 16-letni krilni igralec Lamine Yamal, ki je s sijajnim strelom zadel neverjeten gol in s tem postal tudi najmlajši strelec v zgodovini EP. Za komentar včerajšnje tekme, kaj meni o najmlajšem strelcu v zgodovini EP in kaj pričakuje od današnjega drugega finala, v katerem se bosta pomerila Nizozemska in Anglija, smo povprašali nekdanjega nogometaša Mitjo Vilerja, ki je največji pečat pustil v Mariboru, kariero pa začel in končal v Kopru. Bil pa je tudi član slovenske izbrane vrste.

Mitja Viler

Viler nam je povedal, da ga je včerajšnji polfinale med Španijo in Francijo izredno presenetil, saj je bila tekma zelo gledljiva: "Pred tekmo sem v pogovoru s prijatelji rekel, da bo rezultat 0:0 in da bodo o prvem finalistu odločale enajstmetrovke. To se ni zgodilo, Španija igra takšen nogomet, da jih tudi Francozi, ki so fizično močni, niso mogli zaustaviti."

Po veliki zmagi evropskih prvakov iz leta 2012 v prvem polfinalu letošnjega EP vsi hvalijo 'čudežnega najstnika' in najmanjšega strelca v zgodovini EP. Da so pohvale na mestu in zaslužene, je mnenja tudi Viler, ki je povedal, da Yamal fizično ne deluje tako, da bi izstopal, ima pa toliko talenta, da lahko pri teh letih že igra na takšnem nivoju. "Podira rekorde in tu se lahko vprašamo, kje smo bili mi pri njegovih letih," je izpostavil Viler.

16-letni krilni igralec Lamine Yamal je veliko presenečenje letošnjega EP v nogometu.

V drugem polfinalu se bosta danes v Dortmundu ob 21. uri pomerili Nizozemska in Anglija. Viler meni, da bodo zmagali Angleži, saj igrajo svoj turnir. "Vsi so jih že odpisali in kritizirali, saj so do sedaj igrali 'grozno', pa so vseeno prišli do polfinala. Je pa na njih, da na tem prvenstvu odigrajo kakšno dobro tekmo. Potem je tu zadaj še pritisk. Po nekem zakonu, kar se je v preteklosti že velikokrat zgodilo, mislim, da bodo Angleži danes zmagali," je povedal.

Tekma na Bavarskem je imela tudi nekaj slovenskega pridiha, saj je sodila slovenska ekipa z glavnim sodnikom Slavkom Vinčićem. Viler je povedal, da je Vinčić sodil odlično vse evropsko prvenstvo. Glede na to, da je sodil prvi polfinale, je realno, da finala on ne bo sodil. Je pa prepričan, da zanj zagotovo "šparajo" sojenje enega finala v prihodnosti. Lahko bo to na prihodnjem svetovnem prvenstvu.

Kar se pa tiče ocene letošnjega EP v Nemčiji, pa nam je naš sogovornik povedal, da po njegovem mnenju na tem prvenstvu sodeluje preveč ekip. Nelogičen se mu zdi tudi sistem tekmovanja, ki prinaša čim več tekem in s tem več prenosov in denarja. "Na prejšnjih prvenstvih sem poznal vse skupine, vedel sem, kdaj kdo igra. Danes pa moraš preko iskalnikov poiskati, kdo igra določen dan. Šport je s tem izgubil tisti čar," je še pojasnil Viler.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija