POČENA KANALIZACIJSKA CEV POD HC KOPER–IZOLA: Občina napoveduje sanacijo, Popovič o veliki ekološki katastrofi

Koper

Marca letos je bila med pregledovanjem fekalne kanalizacije pod hitro cesto med Koprom in Izolo opažena okvara pri odvajanju odpadnih vod. Zaznan je bil defekt na fekalnem kolektorju v tako imenovani kineti. Dars je koprski občini poslal dopis za interventno sanacijo v najkrajšem možnem času. Operativni sestanek na Marjetici Koper je potekal naslednji dan, 2. aprila, ker so načrtovali, da bi s sanacijskimi deli pričeli 6. aprila.

Dars je Mestni občini Koper in DRI (Družba za razvoj infrastrukture) prvi dan letošnjega aprila poslal dopis, v katerem prosi za "interventno sanacijo fekalnega kolektorja v najkrajšem možnem času". Dan kasneje je na Marjetici Koper potekal operativni sestanek, ki so se ga udeležili Alan Peroša, Valter Rihtar, Valter Može, Robert Rojc, Luka Šavron in direktor podjetja za projektiranje GLG Bojan Grlj.

Na tem sestanku so določili kronološki potek sanacije in kontaktne oziroma odgovorne osebe. Odločili so, da je najprej potrebno ugotoviti stanje stare opuščene kanalizacijske linije, ki poteka vzporedno s kineto, opraviti sondažni izkop na obeh straneh hitre ceste in določiti točno lokacijo opuščene kanalizacijske linije, jo očistiti in pregledati.

Približen potek kinete pod hitro cesto.

Če bo stara linija v primernem stanju, bi skoznjo speljali obvod odpadne vode in obdelali vse tehnične rešitve za prevezave obeh krakov, iz Ulice 15. maja in priključka iz Semedele. V kolikor obvod oziroma povezava ne bo mogoča, je potrebno "predvideti ustrezno tehnično rešitev prečrpavanja odpadnih vod oziroma drugo tehnično rešitev", so sklenili.

Pred sondažnim izkopom je potrebno predvideti ustrezno zavarovanje gradbene jame in možnost vdora talne vode v jamo. To naj bi storili z zagatnicami. Planiran začetek del za sondažni izkop je bil torek, 6. april 2021. Ko bo vzpostavljen vstop v kineto, pa je potrebno ugotoviti stanje fekalnega zbiralnika (kolektorja) in na podlagi ugotovitev izdelati predlog rešitve.

MOK: Sanacijo bodo začeli v kratkem

Za odgovornega projektanta so določili Grlja iz podjetja GLG, projektno dokumentacijo in rešitve pa bodo pregledovali in potrjevali Štrancar, Rojc, Peroša, Rihter in Može iz Marjetice Koper.

Dopis, ki ga je Dars poslal Mestni občini Koper in DRI 1. aprila letos.

"AB kineta pod hitro cesto je nepoškodovana, je pa prišlo do poškodbe kanalizacijske cevi, ki se nahaja v kineti. Marjetica Koper je ob rednem pregledu kanalizacije marca letos ugotovila, da se je glavni fekalni kolektor zaradi vdora podtalne vode v kineto premaknil in poškodoval. Nemudoma so kontaktirali upravljavca hitre ceste, družbo Dars, s katero usklajujejo zadnje podrobnosti sanacije. O dogodku so obvestili tudi okoljsko inšpekcijo. Sanacijo bodo začeli v kratkem, v tem času Marjetica Koper spremlja dogajanje v kineti in vsakodnevno izvaja monitoring," odgovarjajo na koprski občini.

Zapisnik operativnega sestanka na Marjetici Koper glede sanacije.

Navedbe, da naj bi bil eden od jaškov poln fekalij, naj ne bi držale

Zanikajo tudi navedbe, da naj bi bil eden od jaškov v bližini poln fekalij, ki naj bi pronicale v retenzijski kanal. Priznavajo pa, da se v bližini retenzijskih kanalov nahajajo jaški mešanega kanalizacijskega sistema, po katerem se odvajajo odpadne vode iz naselij Olmo, Markovec, Semedela, Žusterna in iz Izole. V retenzijske kanale in zbiralnike pa se odvajajo in zbirajo vode iz kanala Grande, Badaševice, meteorne vode iz naselij Olmo, Semedela, Markovec in morske vode.

Da ne bo prišlo do onesnaženja, na koprski občini ne morejo zagotoviti, pravijo pa, da stanje redno spremljajo in da so opravili analize, ki do zdaj niso pokazale bistvenih onesnaženj.

Bivši župan Popovič pa svari pred veliko ekološko katastrofo

"Kdo in zakaj je to očitno nujno intervencijo naročeno s strani Darsa zaustavil?! Po čigavem naročilu se ta sanacija ni pričela opravljati prve dni aprila?! Kakšen je bil razlog, da se je ta očitno izredno nujen poseg reševanja napake na kineti pod obalno hitro cesto čudežno zaustavil?!" se v objavi na svojem Facebook profilu sprašuje Boris Popovič.

Kot dodaja, je kineta, v katero pronicajo fekalije, "do vrha polna stoječega dreka" in se bo najverjetneje zlomila ter povzročila ekološko katastrofo, medtem ko so odgovorni nujno sanacijo najverjetneje prenesli na konec sezone.

Popovič meni, da je potrebno zahtevati nujno sanacijo problema in vložiti kazensko ovadbo tako zoper tistega, ki je preprečil sanacijo, kot zoper koprskega župana Aleša Bržana, ker je javnosti prikrival hudo okvaro, čeprav naj bi zanjo vedel že od začetka aprila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  18 .06. 2021 ob  15: 54
Zadeva me spominja na staro kripo od avta ki jo kupis druge roke,cez pou leta ti ckrne motor in vidis da prejsnji lastnik ni menjaval niti olja.
Najboljse da Brzanu naprtijo krivdo se za vlak ki je v Dolu skrenu iz tirov...
Tine |  18 .06. 2021 ob  10: 12
-6
@Pompjer
Dejstva:
- glavna kanalizacijska cev pod ac je počena
- ne občina ne komunala 3 meseci niso storile ničesar,
- kanalizacije teče v tla in podtalnico
- grozi ekološka katastrofa
- bržan in briševac sta to vse skrivala
- Pahor nima kaj za delat v službi in daje minuse in pluse na komentarje
Opazovalec |  18 .06. 2021 ob  09: 23
-3
@Pompjer#
Pompjer |  18 .06. 2021 ob  08: 58
27
Največja katastrofa za občino je Popovic, njegovo nedelo zadnjih 10 let in njegove današnje sabotaže in manipulacije. Njegov odnos, mafijsko vodenje in nespoštovanje občanov ga je vre stalo stolčka. Očitno se ni navadu nič in nadaljuje z isto taktiko tako da bodo rezultati še bolj porazni. Ljudje so ga prebrali in ga imajo poun k****.
olor |  18 .06. 2021 ob  08: 12
23
Popović nikakor ne more preboleti izgubo županskega prestola in sedaj vidi povsod napake. Res je da je v njegovem obdobju narejeno marsikaj, so pa tudi stali njegovi grehi, ki pa jih ne vidi. Popović, mirno počakaj na nove volitve, pa da vidimo. Zdajšnjo garnituro pa pusti naj dela v miru.
kokodek |  17 .06. 2021 ob  21: 47
15
frikofrkic, pravilno si ugotovil
Tine |  17 .06. 2021 ob  19: 29
-20
Bržan in briševac skrivata vse. Spomnimo, kako je bržan skrival, da je bilo morje v žusterni onesnaženo s fekalijami in pustil, da se ljudje kopajo v fonji.
Cazzimperio  |  17 .06. 2021 ob  19: 20
18
Kam teče kanalizacija izoljanov?
Ja v Koper. Na plažo.
Kam teče kanalizacija pri skladišču šoli v Portorožu? Na plažo.......
Tako komunale skrbijo za turizem.
Trenutno parkirišča prinašajo denar....
alfa |  17 .06. 2021 ob  18: 57
-11
nč bat,saj bodo kmalu volitve
alfa |  17 .06. 2021 ob  17: 52
-15
ok če je bržan vedel že na začetku aprila,zakaj je čakal do zdajjQuery1123011314019943370646_1623945095451?????????????
frikofrkic |  17 .06. 2021 ob  16: 57
73
Največja ekološka katastrofa na obali je Boris Popovič. Toliko merde kot iz njegovih ust, še od nikjer.
Opazovalec |  17 .06. 2021 ob  16: 41
61
Tale Popovič je res pojava. Spomnem se ko se je zrušil vijadukt v Genovi in ko je on začel skakati po Bertoškem nadvozu in grozil Darsu in luki z zaprtjem mosta. Naj zdaj pove kaka je bila rešitev po vsem tem pompu in skakanju.