Pobudniki referenduma prepričani, da bodo zbrali dovolj podpisov "proti zapiranju arhivov Udbe"

Pobudniki referenduma o arhivski noveli so postavili stojnice, na katerih zbirajo podpise za zahtevo referenduma. Na obrazcu sicer ni navedeno, da se izrekajo za referendum o arhivski noveli, pač pa "proti zapiranju arhivov Udbe". Poslanka SDS Eva Irgl je prepričana, da bodo zbrali 40.000 podpisov, cilj pa je "priti do zgodovinske resnice".

Poslanka SDS Eva Irgl je v izjavi novinarjem pred ljubljansko upravno enoto državljane povabila k oddaji podpisov. Povabila je tudi vse mlade, saj verjame, da se zavedajo, "kako pomembno je, da vsak narod pozna svojo preteklost, da lahko s polnimi pljuči zadiha v prihodnost".

Irglova zagotavlja, da je njihov edini in skupni cilj priti do zgodovinske resnice ter omogočiti zgodovinarjem, raziskovalcem in publicistom, da svoje delo lahko opravljajo profesionalno in strokovno. Spomnila je še, da so v nekaj dneh zbrali 10.000 podpisov za začetek postopkov za referendum, kar po njenem mnenju pokazatelj, da so na pravi poti.

Medtem poslanka ni konkretno pojasnila, zakaj na stojnicah ni opaziti poziva k oddaji podpisa za referendum o arhivski noveli. Dejala je le, da še ni pogledala natančno, kaj piše na stojnici. "Smo proti zapiranju arhivov Udbe, takšno je tudi geslo, ki je bilo posredovano na ministrstvo za notranje zadeve," je povedala.

Na vprašanje, s čim natančno arhivska novela zapira arhive Udbe, je Irglova odgovorila z mnenjem glede zakonskih določil o anonimizaciji. Strokovnjaki se po njenih besedah zavedajo, da bo v primeru anonimizacije nekaterih zadev pri raziskovanju obsežnih dokumentacij šlo za izjemno težaško delo, ki bo lahko trajalo tudi eno leto. To pa pomeni onemogočanje dela raziskovalcev in perfidno prikrivanje oz. zapiranje arhivov, je prepričana.

Deli novico:

Drago |  14 .02. 2014 ob  08: 36
zadosti | včeraj ob 23:08
Zgodovino niso ustvarjali SDS temveč Titek, partija in UDBA. Kosti in politični uboji pa so temu dokaz.
naj vam |  13 .02. 2014 ob  23: 10
kar gospod predsednik JJ pove, kako je bilo, saj je bil komunist!!!
zadosti |  13 .02. 2014 ob  23: 08
imamo zgodovine, še posebno te, ki jo je tudi SDS ustvarjala v zadnjih 20. letih!!!! Dajte se že enkrat ukavarjati s sedanjostjo in prihodnostjo!!! Dela je v gozdovih zeeelo veliko!!!!
sds |  13 .02. 2014 ob  20: 35
podpise bomo seveda zbrali in končno bodo ljudje lahko bili seznanjeni z vso zgodovino, ne pa samo tisto, ki bi nam jo želeli posamezniki pokazati in nam z njo ukrivljati dejstva
svri jurij |  13 .02. 2014 ob  19: 15
SLOVENSKA DOMOBRANSKA STRANKA - SDS živi od pekopavanja kosti in listanja arhivov.
Drago |  13 .02. 2014 ob  17: 50
Seveda bodo. Zgodovino je potrebno razjasniti.