POBUDNIK DAVKA NA PLASTIKO IN SLADKE PIJAČE UVAJA V ŠOLE NOV PREDMET: Obvezno učenje o trajnostnem življenju

Svet

Italijanski učenci se bodo morali v skladu z načrti pristojnega ministra s prihodnjim šolskim letom obvezno udeleževati učnih ur, ki bodo posvečene podnebnim spremembam. Italija bo s tem postala prva država na svetu, v kateri bo za šolarje pouk o tej pereči svetovni problematiki obvezen.

Načrte v zvezi z novostjo v šolskem programu je ta teden predstavil italijanski minister za izobraževanje Lorenzo Fioramonti. "Želim, da italijanski izobraževalni sistem postane prvi na svetu, ki bo okolje in družbo postavil v središče tega, kar se učimo," je v torek po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa obelodanil minister.

Udeležba pri učnih urah, posvečenih podnebnim spremembam in tudi trajnostnemu razvoju, bo v vseh javnih šolah v sosednji državi obvezna od septembra 2020.

Na šolsko leto naj bi bilo teh učnih ur 33, kar je skoraj ura na teden. Udeleževati se jih bodo morali vsi šolarji od prvega razreda osnovne šole do zadnjega srednje, torej v starosti od šest do 19 let, je Fiorentino povedal za tiskovno agencijo Reuters.

Učne ure naj bi temeljile na 17 ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov. Na njih bodo učence torej med drugim učili, kako živeti bolj trajnostno, kako se spopasti z onesnaževanjem oceanov ter revščino in družbeno nepravičnostjo.

Poleg tega bodo tudi tradicionalne predmete, kot so geografija, matematika in fizika, po novem poučevali z zelene perspektive, povzema portal Deutsche Welle.

"Celotno ministrstvo se je spremenilo, zato da bi trajnostni razvoj in podnebne spremembe postale osrednji del izobraževanja," je 42-letni Fioramonti, nekdanji profesor ekonomije na univerzi v južnoafriški Pretorii, še poudaril v pogovoru za Reuters.

Fioramonti, ki prihaja iz stranke Gibanje pet zvezd, je odločen zagovornik zelenih politik, spisal pa je tudi več knjig, v katerih trdi, da bruto domači proizvod ne bi smel biti glavno merilo gospodarskega uspeha države.

Septembra je bil tarča kritik, ker je učence spodbujal k temu, naj ob petkih namesto v šole odidejo na podnebne proteste. Na kritike sta naletela tudi njegova predloga za davek na plastiko in sladke pijače, s katerimi naj bi financirali izobraževanje, a sta se kljub temu znašla pred poslanci, ki bodo ta teden o njiju glasovali v okviru odločanja o proračunu za prihodnje leto.

Odkar je stopil v le dva meseca staro vlado, ki jo sestavljata Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka, si je nakopal tudi bes konservativnih in cerkvenih krogov, saj je predlagal, da bi razpela umaknili iz italijanskih učilnic in s tem v šolah ustvarili tudi za nekristjane bolj vključujoče okolje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija