Pobegla risa v ljubljanskem živalskem vrtu uplenila gamsa

Kronika

Risa, ki sta ušla iz poškodovane ograde, sta ponoči uplenila samca gamsa, so sporočili iz Živalskega vrta Ljubljana. Ob tem poudarjajo, da risa za ljudi nista nevarna in da ju bodo poskušali ujeti z živolovkami.

Kot so sporočili iz živalskega vrsta, risa ograde kljub temu, da je bila poškodovana, od nedelje nista zapustila, to pa se je spremenilo v zadnji noči, ko sta ušla in uplenila gamsa. To se je zgodilo kljub obilici hrane v ogradi, ki so jima jo nastavljali oskrbniki.

Kot navajajo v živalskem vrtu so stalno povezani s strokovnjaki iz oddelka za biologijo Biotehniške fakultete, ki proučujejo rise v naravnem okolju. Ris se nekaj dni vrača k svojemu plenu in se hrani z njegovim mesom, zato bodo v bližino postavili več živolovk, v katere ju bodo skušali čim prej uloviti.

Zaradi posledice ujme se sicer v ljubljanskem živalskem vrtu še vedno soočajo s težavami. Trenutno čakajo na dostavo nove zaloge sena pogodbenih dobaviteljev. Zaradi težke prevoznosti lokalnih cest v Sloveniji zaenkrat prevoz ni mogoč, prav tako pa tudi ni mogoč po Večni poti do živalskega vrta. Podobno čakajo tudi dobavitelji briketov, rib za morske leve, sadja in zelenjave.

Kot še navajajo, se z vsemi dobavitelji dogovarjajo, za prevzem hrane pred zaporo Večne poti, od koder jo sami vozijo do živalskega vrta. Večna pot pa ostaja zaprta zaradi velike nevarnosti padcev dreves.