PO VRTCIH IN ŠOLAH DANES ŽE ŽIVAHNO: Otroci so najbolj pogrešali svoje prijatelje

Slovenija

V vrtcih po Sloveniji je danes po skoraj točno dveh mesecih znova slišati otroški živžav. Otrok je sicer za zdaj manj kot sicer, v vrtcih pa se trudijo čim bolj upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. Otroci, željni družbe, so vrnitve večinoma veseli. Prav tako tisti, ki so se lahko vrnili v osnovne in srednje šole.

Ob prihodu v vrtec je treba upoštevati poseben protokol. Otroke do garderob in učilnice pospremijo starši, ki si ob vhodu razkužijo roke, nositi pa morajo tudi zaščitno masko.

"V vrtcu mi je bilo všeč. Najbolj sem pogrešal vse prijatelje," je ob današnji vrnitvi med vrstnike dejal petletni Vasja. Srečanja s prijatelji se je veselila tudi triletna Brina iz Celja. "Veselim se vrtca in svojih prijateljev," je dejala in dodala, da si bo morala zdaj tudi precej umivati roke. Čeprav so se otroci veselili vrnitve v vrtec, pa je bilo med nekaterimi, predvsem mlajšimi, zaznati tudi nekaj stisk - ponekod se je slišal tudi jok, a so vzgojiteljice otroke hitro pomirile.

Skupine se med seboj ne bodo družile

Ravnateljica ljubljanskega vrtca Pedenjped Marjana Zupančič je zagotovila, da je v njihovem vrtcu "vse v redu". Pravi, da je prišlo sicer "malo manj otrok, kot je vpisanih," tako kot v ostalih vrtcih pa je temu primerno prilagojen tudi delovni čas. Vrtec ima sicer 44 oddelkov, zaradi novih ukrepov pa so zagotovili še enega več. V vsakem oddelku delata dve delavki.

Po besedah Zupančičeve je v jasličnih skupinah od sedem do 10 otrok, pri starejših pa od 10 do 12. Igralne urice bodo zaradi preventivnih ukrepov prilagodili tako, da se bodo skupine otrok na igriščih menjale. Tako se različne skupine ne bodo družile med seboj. "Tudi na sprehod bodo šli," je še povedala ravnateljica. V vrtcu Pedenjped je predvideno tudi, da bodo otroci jedli zunaj, a tudi to je odvisno od vremena, je poudarila Zupančičeva.

Starši osnovnošolce oddali pred šolo

Po dobrih dveh mesecih izobraževanja na daljavo so vrata za učence prvih treh razredov danes odprle tudi šole. Otroci so se ob tem najbolj razveselili svojih prijateljev, pedagoški delavci, ki pozdravljajo stik v živo, pa staršem zagotavljajo, da bodo za najmlajše ob upoštevanju higienskih priporočil dobro poskrbeli.

V Celju so učenci prvih treh razredov v šolo ob spremstvu staršev prihajali po vnaprej dogovorjenih urah. Ob vhodu jih je pričakala strokovna delavka in jih pospremila v šolske prostore, kamor starši ne vstopajo.

Dijaki se pripravljajo na maturo

V šolo se vračajo tudi dijaki zaključnih letnikov , saj se od danes z učitelji pripravljajo na zaključne in maturitetne izpite v razredu. Srednje šole so pouk organizirale v skladu s smernicami zdravstvene stroke. Pri tem ravnatelji opozarjajo na potrebo po psihološki pripravi dijakov.

V klopi Prve gimnazije Maribor se je danes vrnilo 183 dijakov in dijakinj. "Nekateri so prišli že zjutraj k prvima dvema urama, ki sta namenjeni izbirnim predmetom, ob 9.30 pa še vsi ostali," je povedal ravnatelj Herman Pušnik. "Imamo prilagojen urnik, za dijake pa smo poskrbeli v skladu s priporočili in navodili tako NIJZ kot ministrstva za izobraževanje, znanost in šport."

Prva jutranja srečanja v gimnazijskih prostorih so bila prijetna. "Veseli so, da so spet skupaj s profesorji in profesoricami in verjamem, da bomo ta teden, ko je pouk, in v naslednjih tednih, ko so priprave na maturo, z njimi zelo dobro delali," je prepričan ravnatelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija