PO VROČEM VIKENDU NOVA OSVEŽITEV: Kaj napoveduje obalni vremenoslovec?

Koper

Potem ko nas je v preteklem vikendu kar malce zazeblo, nam bo ta konec tedna vroče. Danes bodo termometri kazali do 30 stopinj Celzija, že jutri pa še tri stopinje več. Po vročem vikendu sledi nova ohladitev, pravi obalni vremenoslovec Valter Grizančič.

Danes dopoldne bo povečini sončno, popoldne pa se bo oblačnost od zahoda povečala, možna je tudi kakšna ploha ali nevihta, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso). Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno jasno, verjetnost za nastanek kakšne vročinske nevihte bo majhna. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 28 do 33 stopinj Celzija. Sončna in vroča bo tudi nedelja. Grizančič napoveduje, da bo v soboto in nedeljo tudi precej soparno.

V nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek se bodo pojavljale krajevne nevihte, ki bodo s seboj prinesle tudi novo osvežitev. "Ta sicer ne bo tako izrazita kot pretekli konec tedna, bo pa krajevno lahko prinesla več padavin," pravi Grizančič. Hladna fronta nas bo predvidoma dosegla med ponedeljkom in torkom, "za njo pa bomo verjetno še tri do štiri dni pod vplivom vselej nepredvidljivega višinskega jedra hladnega zraka".

V ponedeljek tako lahko pričakujemo spremenljivo oblačno vreme, nastajale bodo krajevne plohe, ki bodo sprva bolj verjetne nad osrednjo Istro, potem pa se bodo razširile nad večji del Istre. V ponedeljek bo še do okoli 30 stopinj Celzija, sledilo pa bo nekaj dni z zelo nestabilno zračno maso, ki bo prinašala kar pogoste krajevne popoldanske plohe in nevihte. To utegne trajati tri do štiri dni oziroma do okoli 9. junija, napoveduje Grizančič. Temperature naj bi bile nižje za okoli 6 stopinj, termometri naj bi torej kazali med 22 in 26 stopinj Celzija.

Kot je še dodal obalni ljubitelj vremena, bo dež v Slovenski Istri precej dobrodošel, saj je od začetka leta ob morju padlo zelo malo padavin, "niti 150 litra na kvadratni meter". Za primerjavo, lani je v tem času padlo dvakrat več padavin. "Maj je bil celo najbolj deževen v letu, pa še to na račun začetka meseca," je zaključil Grizančič.

Pa še ena zanimivost, ob koncu lanskega maja je Arso na Kredarici zabeležil tudi rekordno visoko snežno odejo, ki je v višino dosegla 480 centimetrov. Letos pa so ravno nasprotno zabeležili rekordno nizko snežno odejo, ta je merila le 42 centimetrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija