Po vinjete zadnji trenutek

Slovenija

Bliža se dan, ko bodo vsi avtocestni uporabniki na svoje jeklene konjičke morali prilepiti nove vinjete. Letos po višji ceni, in sicer za cestninski razred 2 A 110 za letno, 30 za mesečno in 15 evrov za tedensko vinjeto. Do konca lanskega leta je bilo prodanih 384.184  teh, skoraj nepogrešljivih barvnih nalepk, preverili pa smo tudi, kaj o svojih vinjetnih izkušnjah pravijo vozniki na Obali in na Goriškem.

"Prodaja vinjet v decembru 2013 je primerljiva z decembrom 2012," pravijo na DARS-u, ob tem pa pojasnjujejo, da uporabniki letne vinjete, glede na izkušnje iz prejšnjih let, kupijo proti koncu januarja in v začetku februarja. "Glede na indekse je bila torej v decembru lani glede na december 2012 za pet odstotkov manjša prodaja letnih vinjet, metem ko je bila prodaja mesečnih večja za 15 odstotkov, tedenskih pa za 15 odstotkov; v celoti pa smo prodali za sedem odstotkov več kosov vinjet," še razlagajo na DARS-u.

Avtocestne vinjete za leto 2014 so v prodaji od 1. decembra lani, starim pa veljavnost preteče 31. januarja letos. Do konca lanskega decembra je bilo kupljenih 365.687 vinjet za razred 2A, torej za bivalna in dvosledna motorna vozila, med njimi 107.611 letnih, 54.616 mesečnih in 203.460 tedenskih. Za cestninski razred 1, enosledna motorna vozila (cena take letne vinjete je 55 evrov), je bilo prodano 119 letnih, 31 polletnih in 21 tedenskih vinjet. Od 1. decembra lani pa so po novem naprodaj tudi vinjete za razred 2 B, kamor spadajo dvosledna motorna vozila, višina katerih je nad prvo osjo enaka ali višja od 1,30 metra. Teh je bilo skupaj prodanih 18 326.

Najpogosteje globa 300 evrov

Višina predpisane globe za neuporabo vinjet je od 300 do 800 evrov, kot pravijo na DARS-u pa cestninski nadzorniki na mestu prekrška izdajo najnižjo globo, torej 300 evrov. V letu 2013 so nadzorniki izdali 41.539 plačilnih nalogov, od tega denimo na primorskem avtocestnem kraku, torej skupaj z odcepom proti Fernetičem, hitro cesto do Škofij in odcepom hitre ceste prek Vipavske doline, 12.306 nalogov. "Globe niso prihodek družbe DARS, d. d., ampak se v celoti stekajo v državni proračun," so ob tem poudarili na DARS-u.

Nekateri kupijo letno, drugi ne

Preverili smo tudi, kakšne so izkušnje in načrti o nakupih vinjet nekaterih voznikov na Obali in na Goriškem. "Ne, vinjete ne nameravam kupiti, ker se mi zdi za par kilometrov na Obali brezzveze plačevati več kot sto evrov. Pogrešam možnost nakupa dnevne vinjete, za denimo enodnevno pot v Ljubljano," pravi Ana iz Kopra (29 let).

"Vinjetni sistem mi je všeč, predvsem zato, ker se z njim izogibamo nekdanjim kolonam na cestninskih postajah. Veliko časa preživim na avtocesti, zato se mi ta sistem bolj izplača kot prejšnji, hkrati pa razumem težave ljudi, ki le občasno vozijo po avtocesti," meni Sanja iz Lucije (27 let), Tina (27 let) iz Ajdovščine pa: "Vinjete še nisem kupila, verjetno jo bom v petek. Ta podražitev vinjete mi sploh ni všeč, ampak jo žal potrebujem."

Deli novico: