PO USTAVITVI PROIZVODNJE IN ODHODU DELAVCEV ZDAJ ŠE BLOKIRANI RAČUNI: S Tomosom se vse bolj zapleta

Koper

Po ustavitvi proizvodnje dvokoles in odhodu nekaterih delavcev se položaj koprskega Tomosa vse bolj zapleta. Po poročanju Televizije Slovenija je Hidria blokirala račun podjetja MPO Moto, sočasno pa je finančna uprava blokirala še Tomosov račun. Za lastniški vstop v Tomos naj bi se medtem zanimala Pošta Slovenije.

Prejšnji mesec je v Tomosu obstala proizvodnja dvokoles, nad lastnika Iztoka Pikla pa so se zaradi neporavnanih obveznosti po sodni poti spravili tudi nekateri delavci.

Kot je danes povedal sekretar regijske organizacije Skei Kraško-Notranjske in Obale Sašo Ristič, trenutno stanje ni bistveno drugačno. Nekateri delavci še vedno niso dobili regresa, nekateri so se tudi pritoževali, da jim niso vplačali davkov in prispevkov, česar pa Ristič ni mogel zagotovo potrditi.

Poleg odhoda iz podjetja so se nekateri nekdanji zaposleni, ki so dali izredno odpoved, po njegovih informacijah odločili za tožbe na sodišču zaradi nepravočasnega izplačila plač, prispevkov in regresa.

Ristič sicer obžaluje dogajanje s tako prepoznavno blagovno znamko, kot je Tomos. "Če bi bila država kaj vredna, bi bilo to že urejeno," je dodal.

Kot je včeraj poročala Televizija Slovenija, pa se morda na tem področju nekaj premika. Ker Pikl že eno leto zamuja z najemnino, je prejšnja lastnica Hidria prejšnji teden blokirala Piklovo podjetje MPO Moto, s katerim lastniško obvladuje Tomos, sočasno pa je finančna uprava blokirala Tomosov račun.

Pošta Slovenije se zanima za lastniški vstop

Tudi kupci naj se igre ne bi šli več. Ti so vnaprej plačali okoli pol milijona evrov, a izdelkov ni od nikoder, saj naj bi Pikl denar preusmeril v odplačevanje dolgov, je navedla TV Slovenija. Po njihovih informacijah v Tomosu sicer v teh dneh poteka skrben ogled poslovanja, pri čemer naj bi se za sodelovanje oz. lastniški vstop skupaj s še enim slovenskim podjetjem zanimala Pošta Slovenije.

Pikl ima sicer od marca prepoved razpolaganja z imenom Tomos (blagovna znamka je še vedno v lasti Hidrie), ker naj ne bi spoštoval pogodbe, a ime vseeno uporablja. Po drugi strani pa naj bi štajerski poslovnež razmišljal o selitvi proizvodnje, po informacijah televizije v bližino Celja.

Na Pošti Slovenije informacij o sodelovanju niso potrdili, niso pa jih niti zavrnili. Kot so pojasnili, načrtov v zvezi s strateškimi odločitvami in poslovnimi partnerstvi ne razkrivajo, v skladu s strateškim razvojnim programom pa se bo skupina v prihodnje usmerjala tudi v finančne naložbe in druge oblike povezovanja, ki bodo hkrati pomenile možnost partnerskega nastopa na trgih in iskanja sinergij v smislu uresničevanja njihovih strateških ciljev.

Deli novico:

Guzo |  10 .10. 2018 ob  04: 04
Sprednje kulo od apn stane 100e dijo povero...fabriko bi lahko zascitli kot kulturno dediscino...kaj čmo..bomo se vozili z japonskimi skuterji
omen nomen |  09 .10. 2018 ob  22: 45
Ala šu, to ni Tomos, kot Mehano ni Mehano, kot Cimos ni Cimos.
Nekoč smo imeli Kamaleone, ki so izdali par pesmi in nato desetletja živeli na spominih.
Enako velja za te firme, ki so za razliko od Kameleonov naredile veliko več.
Ma zadnja desetletja ni nič iz njih.
pošten poslovnež |  09 .10. 2018 ob  21: 55
šef tomosa pošten poslovnež ki bo spravil tomos v velike dobičke, zagotovo. nehajte kritizirat bo že vse odplačal veste kaj je to tomos!?"?!?!?!
BOBO |  09 .10. 2018 ob  20: 41
Ma kaj ima tukaj veeze Popovič. Najbolje , da vsak občan sedaj kupi po en moped. Ste mogli prijeti leta nazaj Markežiča , ki je bil Tomosov grobar . Pozabili ste , da je bil Tomos prvi na listi strelcev in Viktor, ga je popolnoma oskubil in zaprl. Nikoli več ga ni niti omenil , je pa vodil Oljko , in samo kritiziral , ker drugega ni znal. Njega bi raje vprašali , ves čas pa se vozi s Caienom okoli , kot največji tajkun.
razum |  09 .10. 2018 ob  19: 29
Kje je Popovič da pomaga podjetjem na katerih izgubljajo delavci službe posledično kupno moč.POtavanja po svetu bi lahko usmeril v dobro naših podjetij ne pa za elito.Tega mu ni mar stem ni zasluška
atila |  09 .10. 2018 ob  17: 42
Kje je LEVICA !!!!!!!!!
Pobirat davke DA in podpirat lenobe!!
Pomagat delavcem pa NE!!!!!!!
Kaksna je to LEVICA ????
Kaku bi rekli |  09 .10. 2018 ob  17: 18
Firma rojena pod nesrečno zvezdo, pa ne tardečo...
Luski |  09 .10. 2018 ob  16: 53
...so sli na volitve v bih
peronospora |  09 .10. 2018 ob  13: 07
Tam kjer brnijo stroji....predvolilna propaganda.
Justino |  09 .10. 2018 ob  12: 51
zanimivo da luški delovci ki so stavkali nepomagajo z stavkanjem delovcem Tomosa .