PO UGOTOVITVI, DA JE V IZOLI V NAJSLABŠEM STANJU V DRŽAVI: Podpisali pismo o nameri za izgradnjo novega doma starejših

Izola

Predstavniki ministrstva za solidarno prihodnost, občine Izola in Doma upokojencev Izola so danes podpisali pismo o nameri za izgradnjo novega doma starejših v Izoli, ki bo zrasel ob Prešernovi cesti. Minister Simon Maljevac je ob tem napovedal selitev v novo stavbo leta 2027. Kapaciteta bo sicer nekoliko manjša kot v dotrajanem obstoječem domu.

Letos bodo opravili preveritev lokacije, nato pa izvedli natečaj za projekt, je na današnjem slovesnem dogodku v Izoli pojasnil minister za solidarno prihodnost. Vrednost projekta okvirno ocenjujejo na 20 milijonov evrov, vendar poudarjajo, da bo cena znana šele po razpisu.

Novi dom bo stal na zdaj nepozidanem občinskem zemljišču ob drevoredu, med nakupovalnim centrom in inštitutom Innorenew. Lokacijo je med tremi, ki jih je ponudila občina, izbralo ministrstvo. Izolski župan Milan Bogatič in direktorica doma upokojencev Romina Zajc sta zadovoljna z izbiro. Poudarila sta, da je dovolj blizu središča mesta, predvsem pa na ravnini, tako da je starejšim dostopna.

V obstoječi neprimerni in zelo dotrajani stavbi bi lahko zdržali kvečjemu še nekaj let, je danes dejala direktorica Zajc. Zdaj ima Dom upokojencev Izola 196 stanovalcev, sprejme pa jih lahko 205. Koliko jih bodo lahko sprejeli v novo zgradbo, po njenih besedah še ni dokončno določeno. Župan pa je dejal, da glede na nove standarde očitno ne bodo mogli preseliti vseh. Pred selitvijo bodo postopno zmanjševali nove sprejeme, je pojasnila Zajc.

O usodi stavbe, v kateri je dom starejših zdaj, se na ministrstvu še odločajo. Kot je dejal minister Maljevac, je ena od možnosti preureditev v javna neprofitna ali oskrbovana stanovanja. Župan Bogatič se je strinjal, da bi bilo to koristno za lokalno skupnost.

Pogovori med občino in ministrstvom so trajali skoraj eno leto. Maljevac je dejal, da je po lanskem obisku izolskega doma starejših zelo hitro ugotovil, da je to dom, ki je v najslabšem stanju v državi, zato je potrebno takojšnje ukrepanje.

Minister je izrazil prepričanje, da lahko zagotovi izvedbo projekta v napovedanih rokih. Ob pripombi, da so v Postojni že pred leti podpisali pismo o nameri, a se ni zgodilo nič, pa je zatrdil, da so v Izoli razmere drugačne, ker za projektom stoji konkretna ekipa.

V Postojni je težava nastala, ker občina ni sprejela podrobnega prostorskega načrta. V Izoli je treba takšen načrt le malo spremeniti, kar občina namerava storiti čim prej, je zatrdil župan Bogatič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  16 .04. 2024 ob  16: 04
-3
Kaj pomaga zgradit dom, če ni kadra. Še ena prazna stavba.