PO TRAGEDIJI NA TRŽAŠKI KVESTURI: Kako je za varnost policistov poskrbljeno v Sloveniji?

Slovenija

Po petkovi tragediji na tržaški kvesturi, ko je 29-letnik, ki so ga policisti aretirali zaradi kraje skuterja, enemu izmed policistov ukradel pištolo in pričel streljati, naši sosedi opozarjajo na varnost opreme italijanskih policistov. Predvsem izpostavljajo neprimernost toka pištole. Kako je za varnost policistov poskrbljeno v Sloveniji in v kakšnem stanju je njihova oprema, smo povprašali oba slovenska policijska sindikata.

V italijanskih policijskih krogih se že dolgo govori o problemu razpoložljive opreme, pri sindikatu Sap opozarjajo predvsem na neprimernost toka pištole. Kot poroča Primorski dnevnik, naj bi med tekom oziroma sunkovitejšim premikanjem že več policistom pištola zdrsnila oziroma padla na tla. Nekateri so pištolo po sili razmer celo pritrjevali z elastiko. Neprimernost policijske opreme se je pokazala tudi v petek, ko je 29-letni Alejandro Augusto Stephan Meran iz Dominikanske republike kar dvema policistoma iz toka ukradel pištolo. Posledice streljanja so bile grozljive, umrla sta namreč dva mlada policista. 

V Policijskem sindikatu Slovenije poudarjajo, da je za varnost policistov in policijskih objektov odgovorna Slovenska policija oziroma njeno vodstvo, da pa sami sicer budno spremljajo spoštovanje vseh ukrepov delodajalca za varstvo zdravja in varnosti pri delu. "Če ugotovimo pomanjkljivosti s tega področja dela, od delodajalca zahtevamo takojšnje ukrepanje. Tako smo po preteklih dogodkih, ko so bili policisti neposredno napadeni (med več dogodki še posebej izstopa dogodek v izolski bolnišnici leta 2016, ko sta umrla policist in zdravnik, še en policist pa je bil ranjen), zahtevali, da se policiste opremi s sodobno zaščitno opremo."

Kot so pojasnili v sindikatu, je trenutna oprema policistov zastarela, zato že teče postopek posodabljanja. Žal pa je postopek zaradi zahtevnosti javnih razpisov in omejenih finančnih sredstev, ki jih temu namenja proračun države oz. proračun ministrstva za notranje zadeve, dokaj počasen.

Tako Policijski sindikat Slovenije kot Sindikat policistov Slovenije sicer priznavata, da se je stanje opreme slovenskih policistov v zadnjih letih bistveno izboljšalo. To pripisujejo predvsem odličnemu socialnemu dialogu z vodstvom policije, ki zna prisluhniti sindikatom. Sindikata sta tako dosegla, da sta policija in ministrstvo za notranje zadeve pristopila k nabavi dodatne zaščitne opreme. Policisti tako že uporabljajo neprebojne balistične majice, v kratkem pa naj bi dobili še neprebojne telovnike. Prav tako so bila v preteklih letih nabavljena tudi druga zaščitna sredstva: taktične rokavice, novi neprebojni jopiči, nove balistične čelade in podobno, so pojasnili v Sindikatu policistov Slovenije, kjer pa se zavedajo, da 100-odstotne zaščite ni možno zagotoviti. "Pri opravljanju policijskih nalog vseh situacij ni možno vnaprej predvideti. Ravno zato pa je policistkam in policistom potrebno nuditi opremo, ki lahko tveganja za poškodbe ali celo smrt zniža na minimum."

"Na mestu tržaških policistov bi lahko bili naši" 

V luči petkove tragedije na tržaški policijski postaji, v kateri sta življenje izgubila dva mlada policista, sta oba slovenska policijska sindikata izrazila globoko pretresenost in obžalovanje. Dogodek ostro obsojata, hkrati pa sočustvujeta z družinami pokojnih. "Vsaka izguba policista pri opravljanju policijskih nalog se nas zelo dotakne, saj glede na specifiko našega dela in izpostavljenost policistov in kriminalistov to lahko vsak trenutek postane tudi del našega delovnega dne," so dejali v Policijskem sindikatu Slovenije.

"Dogodku daje poseben pečat zlasti bližina ter dejstvo, da bi se lahko v dogodku znašli tudi slovenski policisti, ki opravljajo delo v t. i. mešanih patruljah na območju Republike Italije. Poudarjamo, da ne glede na državo ali nacionalnost policiste združuje pripadnost 'modri družini', te vezi pa so toliko bolj trdne zaradi zavedanja o nevarnosti našega plemenitega poklica. Takšen dogodek policiste še dodatno poveže, saj se vsak policist zaveda, da je njegovo slovo od otrok in družine ob odhodu v službo lahko tudi njegovo zadnje," so dodali v Sindikatu policistov Slovenije.

Oboji so prepričani, da je poklic specifičen in terja skrbno urejanje, saj je od policistov navsezadnje odvisna varnost državljank in državljanov. Ravno zato menijo, da ga ni mogoče vrednotiti v okviru enotnega plačnega sistema in primerjati z uradniškimi in drugimi delovnimi mesti v javnem sektorju. "Odgovorni bi se morali zavedati, da policist nikoli ne ve, kaj ga čaka v službi in ali se bo vrnil k družini. To zavedanje zahteva specifično urejanje tako delovnopravnih kot varnostnih vprašanj, pri čemer pa enotni plačni sistem predstavlja veliko (včasih celo nepremostljivo) oviro za uvedbo rešitev, ki bi pomenile ustrezno ureditev poklicnih specifik policijskega dela," so prepričani v Sindikatu policistov Slovenije.

"Pa vendar upamo, da se bodo te razlike jasno pokazale, ko bo končana primerjalna analiza vrednotenj delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili (uniformirani poklici), ki jo je vlada naročila pri neodvisni strokovni inštituciji," so še dodali kolegi iz Policijskega sindikata Slovenije.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  09 .10. 2019 ob  14: 42
Ni primerjave biti policist v kakšnem večjem italijanskem mestu ali v Sloveniji.