PO ŠTIRIH LETIH PREKINITVE: Internautica se je vrnila v Portorož (FOTO)

Piran

V Marini Portorož se je danes začel 25. sejem Internautica, prvi po štirih letih prekinitve. Od takrat so se razmere na področju navtike precej spremenile, zato se je spremenila tudi sejemska ponudba, je na predstavitveni novinarski konferenci povedal Jurij Korenc iz Studia 37. Sejem navtike bo trajal do ponedeljka.

Na privezih v marini so na ogled športna motorna plovila, motorne jahte, jadrnice in napihljivi čolni. V zaprtih prostorih ponujajo predvsem navtično opremo, storitve in oblačila. Ob pomorskih vsebinah je na sejmu precej pozornosti namenjene avtodomom in električnim vozilom, ki so razstavljeni na zunanjih površinah.

Za "paradni program" Internautice so organizatorji označili premierne predstavitve novih plovil in navtične opreme ter različne "vsebinsko atraktivne" dogodke, povezane z morjem.

Internautico pripravljata podjetje Studio 37 in Marina Portorož. To so omogočili dobri odnosi podjetja z vodstvom Marine, ki je na položaju dve leti, v njem pa sta Miha Zupanc in Luka Prebil, je poudaril Jurij Korenc iz Studia 37.

Odnosi namreč niso bili ves čas na tako visoki ravni. Leta 2019 so napovedali, da se bo Internautica preselila v Koper ali Izolo. Marina Portorož je takrat pripravila svoj sejem Nautica, Internautico pa so odpovedali. Leta 2020 so za prizorišče Internautice izbrali Trst, vendar je izvedbo preprečila epidemija covida-19.

Tudi letos je prireditvi grozila odpoved, in sicer zaradi burje, ki je ob obali pihala v preteklih dneh.

Po štirih letih je bilo težko spet vzpostaviti vse stike, navtična industrija pa se je v tem času precej prestrukturirala, je dejal Korenc. "Veliko razstavljavcev, ki smo jih bili ves čas vajeni, ni več, ker so se preusmerili v drugačno obliko posla," je pojasnil.

V svetovnem merilu je sicer navtična industrija v največjem razcvetu doslej, je dejal oblikovalec plovil Japec Jakopin. To je pomembno tudi za slovensko industrijo, ki po njegovih podatkih na področju navtike ustvari 150 milijonov prihodkov in zaposluje med 1200 in 1400 ljudi.

"Brez Internautice se vsi, ki delamo v navtiki, počutimo kot invalidi," je slikovito prikazal pomen prireditve. Ocenil je, da je najmočnejša veja slovenskega gospodarstva inženirstvo. Sejem po njegovem mnenju ni pomemben le za predstavitev slovenskih proizvajalcev tujcem. "Skozi stvari, ki jih mi delamo v navtiki, ki so zelo odmevne in ki lahko na svetu premagajo katerokoli drugo tehnološko kreacijo, tudi pokažemo slovenskemu gospodarstvu, kaj je možno," je še dejal Jakopin.

Organizatorji Internautice so se posvetili tudi varovanju okolja. Del sejmišča je Zelena avenija, kjer so predstavljene novosti s področja trajnostne mobilnosti. Na ogled je razstava o vplivih plastike in posledicah neodgovornega ravnanja z morjem. Že tradicionalno so danes podelili modre zastave za ekologijo najboljšim kopališčem. V ponedeljek bodo pripravili posvet o problematiki odlaganja izrabljenih plovil za rekreacijo.

Letos so se posebej zavzeli za sodelovanje s skupinami z gospodarskega in poslovnega področja, je še dejal Korelc. V petek bodo tako priredili gostovanje Kluba slovenskih podjetnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  05 .06. 2023 ob  07: 41
Jaz sem mislil, da boste poglobili kanal Fazan in ga vrnili nazaj občini. Konec izčrpavanje občine Piran.
vid |  19 .05. 2023 ob  06: 58
Korenc, Korelc in Kolenc omenjeni v clanku so ista oseba? Samo vprasam za prijatelja...