PO ŠTEVILNIH OVIRAH ZAKON STOPIL V VELJAVO: Vrata na stežaj odprta za začetek gradnje drugega tira

Koper

V veljavo je danes po številnih ovirah stopil zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki omogoča gradnjo drugega tira in črpanje že pridobljenih nepovratnih evropskih sredstev. Zakon je DZ sprejel maja lani, državljani smo o njem dvakrat odločali na referendumu.

Dan po objavi zakona v uradnem listu je v veljavi zakon o gradnji največjega infrastrukturnega projekta v državi, ki bo po prepričanju infrastrukturnega ministrstva pomembno prispeval k razvoju, gospodarski rasti in novim delovnim mestom"Veseli me, da je zakon, ki omogoča izgradnjo drugega tira na način, da bomo v največji meri razbremenili davkoplačevalce, končno uveljavljen," je poudaril minister za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič.

Državni sekretar Jure Leben je dodal, da se z uveljavitvijo zakona na stežaj odpirajo vrata za začetek gradnje drugega tira. "Za pripravljalna dela oz. za gradnjo dostopnih cest imamo že podpisano pogodbo z izvajalcema, ki jo bo z uveljavitvijo zakona realiziralo podjetje 2TDK," je navedel.

Projekt, ki je bil po navedbah ministrstva pred štirimi leti na mrtvi točki, ima zdaj zakon, gradbeno dovoljenje, družbo 2TDK, ki bo po vzoru dobrih evropskih praks projekt vodila, projektni svet, ki bo prvič zagotovil tudi nadzor civilne družbe nad tako velikim infrastrukturnim projektom.

"Ob tem smo že pridobili 153 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, še 80 milijonov evrov bomo pridobili iz Kohezijskega sklada, izbrali smo že izvajalca za pripravljalna dela oz. gradnjo dostopnih cest. Vse to je bilo storjeno ob zavedanju, da je drugi tir strateški projekt, največji infrastrukturni projekt v državi, ki bo pomembno prispeval k razvoju, gospodarski rasti in novim delovnim mestom, z njim pa bo Slovenija izkoristila svoj izjemen geostrateški položaj," so dodali.

Direkcija za infrastrukturo je pogodbo o gradnji dostopnih cest za drugi tir podpisala že decembra lani, ob tem pa tudi podpis pisma o nameri o prenosu pogodbe na družbo 2TDK po uveljavitvi zakona o drugem tiru. Pogodba je tako imela odložni pogoj, da se začne izvajati šele po uveljavitvi zakona.

Kovačič je v skladu z napovedmi na ustavno sodišče vložil pritožbo na sodbo vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo pritožbo na poročilo o izidu drugega referenduma. Ustavnim sodnikom predlaga, naj zadevo obravnavajo absolutno prednostno, do končne odločitve pa izvajanje zakona zadržijo. V nasprotnem primeru bo prišlo do nepopravljive škode - za ljudi, prebivalce okoliških vasi Črnega kala in za okolje, je zapisal.

A zakon doslej ni zaživel v praksi, saj je pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič izid glasovanja volivcev iz septembra lani, na katerem je zakon prestal referendumsko oviro, uspešno spodbijal na vrhovnem sodišču, ki se je pri tem predhodno obrnilo tudi na ustavne sodnike. Referendumsko glasovanje je bilo zato maja letos ponovljeno. A tudi tokrat Kovačiču in drugim nasprotnikom trenutnega koncepta izvedbe tega največjega infrastrukturnega projekta v državi uveljavitve zakona tudi ni uspelo preprečiti, saj proti zakonu ni glasovalo dovolj volivcev, da bi bil izpolnjen referendumski kvorum.

Deli novico:

slo |  23 .07. 2018 ob  08: 22
spet so najebali davkoplačevalci................................
zdaj |  22 .07. 2018 ob  10: 10
zdaj pa aneks na aneks troši mile kolko moreš
Lucky |  21 .07. 2018 ob  21: 49
Vrata na stežaj odprta za začetek grabljenja davkoplačevalskega denarja v privatne žepe!
jure L. |  21 .07. 2018 ob  15: 50
vrata na stežaj odprta srakam in meni
Ljubiteljem Kovačiča  |  21 .07. 2018 ob  14: 44
-1
Po 2h referendumih so kasirale volilne komisije 6-7 M.Ljudje mu ne verjamejo razen par pametnjakovičev ,ki pojma nimajo.Verjetno namerno nezaposleni
pekočfeferonvrt |  21 .07. 2018 ob  12: 56
Vsem davkoplačevalcem in tistim,ki so glasovali ZA želim obilo zabave še != let!
Ritolizniki |  21 .07. 2018 ob  12: 56
Začenja se rop tisočletja , e moji Janezi samo krast znate in lizat rit nemcem.............
Dr itto |  21 .07. 2018 ob  12: 37
Kaj pa investicijski načrt? Brez tega in se nekaj podrobnosti ne bo šlo.
To |  21 .07. 2018 ob  10: 45
TOOOOOOOOOTOOOOOOOOOTOOOOOTOOOOOO. KONCNO LAHKO ZACNEMO KRASTI.
prst u oko |  21 .07. 2018 ob  08: 54
Na stežaj se odpirajo vrata za podražitve drugega tira in za krajo denarja po načelu, koliko največ kdo zmore.