PO SREČANJU JANŠE S POSLANCI DESUS: V stranki pričakujejo, da Pivčeva ne bo več podpredsednica vlade in ministrica

Slovenija

Premier Janez Janša se je glede na nove razmere v vrhu DeSUS danes sestal s poslanci te stranke in začasnim zastopnikom Tomažem Gantarjem. V DeSUS pričakujejo, da Pivčeva ne bo več podpredsednica vlade, prav tako se jim ne zdi primerno, da ostane ministrica. A se bodo o tem po Gantarjevih navedbah še pogovorili na srečanju koalicije v ponedeljek.

DeSUS je danes predsednika vlade obvestila o odstopu Pivčeve z mesta predsednice stranke in o tem, da ima Gantar pooblastilo zastopanja DeSUS do novembrskega kongresa. "V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu DeSUS in sodelovanju v koaliciji," je po srečanju z Janšo v izjavi v DZ medijem povedal Gantar.

Danes so izmenjali izkušnje glede sodelovanja DeSUS v koaliciji, ki je po njegovem mnenju dobro. Tudi po spremenjenih razmerah v vrhu DeSUS so usklajeni glede spoštovanja koalicijske pogodbe in zavez, kar predsednik vlade tudi pričakuje, je povedal Gantar.

Medtem pa DeSUS pričakuje, da Pivčeva ne bi bila več podpredsednica vlade, glede na to, da so bili kriteriji za to jasno določeni v začetku dela te koalicije. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank. "V tem trenutku Pivčeva ne zastopa nikogar razen sebe," je ugotavljal Gantar, sicer minister za zdravje. Po njegovem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa DeSUS prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado.

EXTREME TRAINING PODARJA 100 EVROV GOTOVINE: Začenja se 3-mesečni ekstremni izziv

Na lokacijah v Izoli, Luciji, Kopru in na Škofijah so z izzivom za preoblikovanje postave pričeli v ponedeljek, 7. septembra. "Za vse, ki bi radi sodelovali na eni od štirih lokacij, so prijave še vedno mogoče," poudarja licencirana kondicijska trenerka Vida Macura.

Zaradi vseh nerazčiščenih očitkov na račun Pivčeve po mnenju DeSUS tudi ni primerno, da bi ostala ministrica za kmetijstvo. A Gantar priznava, da to ni v njihovih rokah, pač pa mora biti dogovor koalicije in predsednika vlade, ki se mora o tem na koncu odločiti. O tem se bodo pogovorili na koalicijskem sestanku tudi s predsedniki drugih strank, ki bo predvidoma v ponedeljek. "To je zdaj zadeva vseh sodelujočih v vladi. Mislim, da je korektno, da se pogovorimo, kako bomo delali naprej glede na nove okoliščine," je povedal Gantar. Obenem je pojasnil, da DeSUS danes z ničemer ne pogojuje sodelovanja v koaliciji. Po njegovem mnenju je potrebno, da vlada deluje dobro in da izpolnjujejo programske zaveze.

Prav tako se je treba v koaliciji pogovoriti o novem resorju oz. uradu za demografijo, ki ga bo vodila DeSUS, je povedal Gantar in ob tem spomnil, da bo to spremenilo ravnovesje v vladi in število resorjev glede na velikost poslanskih skupin. A je obenem zatrdil, da o rekonstrukciji vlade niso govorili. Na vprašanje, ali je temu sam naklonjen, je odgovoril, da si želijo obdržati resorje, a ni bilo izrecno rečeno, ali urad za demografijo vodi direktor ali minister.

Gantar je še pojasnil, da se bo DeSUS v primeru interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa držal koalicijske pogodbe in interpelacije ne bo podprl. Ali bo morda kakšen poslanec le ravnal drugače, ne ve, a "načeloma se v stranki in poslanski skupini zavedamo obveznosti v zvezi s sodelovanjem v tej vladi".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija