PO SMRTI ŽENE SLOVENSKEGA DIPLOMATA: V Belgiji prekini uporabo cepiva Janssen, za Beovićevo to ni racionalna odločitev

Slovenija

Po mnenju vodje strokovne skupine za cepljenje Bojane Beović je odločitev Belgije za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 proizvajalca Janssen pri mlajših od 41 let presenetljiva, še posebej če temelji na enem nesrečnem primeru. Meni, da zaenkrat ni potrebno, da bi tudi Slovenija kakor koli spreminjala priporočila glede uporabe tega cepiva.

Belgija je danes sporočila, da začasno prekinja cepljenje mlajših od 41 s cepivom proti covidu-19 proizvajalca Janssen. Kot so pojasnile pristojne oblasti, so odločitev sprejeli po smrti ženske, ki je bila cepljena s tem cepivom. Glede na podatke naj bi šlo za soprogo slovenskega diplomata, ki je nedavno umrla v Bruslju zaradi kapi.

"Če drži, da so se tako odločili zaradi tega nesrečnega primera, je to odločitev na podlagi enega primera, in sicer primera, ki pravzaprav še ni raziskan," je v odzivu na to odločitev povedala Beovićeva.

"Vemo, da vektorska cepiva približno pri enem primeru na 100.000 ali v nekaj primerih na milijon cepljenj povzročajo take neželene učinke, cepivo Janssen po sedaj znanih podatkih nekoliko manj kot cepivo AstraZeneca. Druge države se kljub temu, da so ti podatki že znani, do sedaj niso odločile za kaj takega. Tudi ZDA, ki cepivo uporabljajo že daljši čas in so opisale te neželene učinke, niso šle po tej poti. Evropska agencija za hrano in zdravila prav tako ni omejila uporabe tega cepiva, tako da se mi zdi zaenkrat taka odločitev sicer razumljiva v kontekstu neke groze, da se to zgodi, ampak ni pa čisto racionalna in objektivna," je pojasnila.

Po njenih ocenah je kljub vsemu še vedno bolj smiselno uporabljati omenjeno cepivo, saj mnogim koristi, hkrati pa je treba biti izjemno pozoren na vsak sum na neželeni učinek te vrste. "Ti primeri so bili v literaturi opisani. Poročajo o njih iz ZDA. In ne tam ne v Evropi se na podlagi teh primerov niso odločili za takšen korak. Zato se mi ne zdi najbolj smiselno spreminjati zdaj takoj teh priporočil, seveda je pa vprašanje, kaj bo prinesel čas. Situacijo je treba skrbno opazovati," je še dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija