PO SMRTI DEČKA V SOLKANU PREDSTAVILI ŠTUDIJO O MOŽNIH UKREPIH: Na takšen način bi povečali varnost

Goriška

Predstavniki Soških elektrarn Nova Gorica so županu Nove Gorice Klemnu Miklaviču predstavili študijo o možnih ukrepih za varnost na območju rekreacijskega centra Solkan, kjer se je lani utopil deček. Študija predlaga več ukrepov, od katerih se kot eden najverjetnejših nakazuje postavitev opozorilne signalizacije na dvig pretoka v hidroelektrarni.

Dosedanje izkušnje namreč kažejo, da je Soča na območju rekreacijskega centra Solkan najbolj nevarna takrat, ko zaradi uravnavanja vodostaja na državni hidroelektrarni Solkan pride do nenadnega povečanja pretoka, kar je tudi botrovalo lanski utopitvi dečka.

Po besedah avtorja študije, profesorja na fakulteti za šport Bora Štrumblja, med najpomembnejšimi ukrepi za preprečitev utopitev predlagajo postavitev zvočne in svetlobne signalizacije, ki bi opozarjala na posamezne stopnje nevarnosti glede na povečan pretok. Analiza je namreč pokazala, da bi lahko tovrstna signalizacija kopalce pravočasno opozorila na povečanje pretoka na hidroelektrarni.

V študiji priporočajo tudi, da se v kopalnem obdobju, to je od 15. junija do 1. septembra, na tamkajšnjem območju zagotovi reševalce iz divjih voda, ki bi skrbeli za red in družine usmerjali na manj nevarne dele reke. Podatki namreč kažejo, da je najbolj nevaren del kajakaška steza, za katerega tudi predlagajo, da je kopanje v njem dovoljeno le del dneva, medtem ko je območje nad njim, vse do kajakaškega kluba, relativno varno, kopanje pa mogoče praktično vso kopalno sezono. Kot ukrep v študiji priporočajo tudi postavitev reševalnih obročev in osveščanje ljudi o tem, kje so nevarna območja za kopanje.

Štrumbelj meni, da bi bilo prve ukrepe, kot so postavitev reševalnih obročev, zagotovitev reševalcev in postavitev opozorilne signalizacije na območju kajakaške proge, izvesti relativno hitro. Predlaga tudi, da območje dobi upravljavca, kar naj bo novogoriška občina.

Klemen Miklavič

Novogoriški župan Miklavič je ocenil, da se predlagani ukrepi v veliki meri prekrivajo z ukrepi, ki jih predlaga ministrstvo za obrambo. To je namreč predloge podalo na poziv občine kot skrbnik zakona o varstvu pred utopitvami.

Kot bistven ukrep sam vidi postavitev opozorilne signalizacije, ki pa je občina sama ne more postaviti. Zato pozdravlja, da so se danes dogovorili, da bodo Soške elektrarne Nova Gorica, ki so tudi naročile študijo, izvedle "tehnično rešitev povezave med začetkom dviga pretoka in signalizacijo ljudem, ki uporabljajo reko, kar je velik premik naprej". Slednje je potrdil tudi direktor omenjenih elektrarn Radovan Jereb. Kot je dejal, je bil sprejet dogovor, da bodo v družbi v ta namen "montirali opremo in jo predali upravljavcu". "Oprema bo zagotavljala signal, ki bo služil za vzpostavitev signalizacije na tem področju," je dejal.

Po besedah župana je trenutno najbolj pomembno zagotoviti varnost za letošnjo kopalno sezono, dolgoročno pa se bodo zavzemali, da se ekonomska izraba vode na tamkajšnjem področju začne podrejati javni uporabi vode, to je da se dvige pretoka na hidroelektrarni ustrezno prilagodi. Pri tem tudi nasprotuje predlogu ministrstva za okolje in prostor, da se omenjeno območje izvzame s seznama kopalnih voda.

Študija je sicer pokazala, da je možno sobivanje hidroelektrarne in kopalcev, o čemer so se strinjali tudi vsi danes navzoči. Sestanek je pozdravil tudi na njem navzoči predstavnik civilne iniciative Radi imamo Sočo Saša Marušič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija