PO SKORAJ TREH MESECIH PONOVNO NA SVOBODI: Kurdskega aktivista izpustili iz pripora v Kopru

Koper

Koprsko okrožno sodišče je v sredo odpravilo pripor za kurdskega aktivista Ismeta Kilica, ki ga je slovenska policija na podlagi Interpolove tiralice priprla 26. julija. Sodišče je odločilo, da ni razlogov za njegovo izročitev Turčiji, ker po slovenski zakonodaji ni zagrešil kaznivega dejanja, je včeraj poročala Televizija Slovenija.

Ismet Kilic je v koprskem zaporu preživel 82 dni.

Da bo sredina odločitev okrožnega sodišča pravnomočna, se mora o zadevi izjasniti še višje sodišče v Kopru.

Po poročanju Televizije Slovenija bo 54-letni Kilic, ki je bil v Sloveniji zaprt 82 dni, zahteval odškodnino od Slovenije. Se je pa s soprogo že odpravil v nemški Duisburg, kjer živi z družino.

V Slovenji so ga pridržali, ko se je konec julija z družino vračal s počitnic na Hrvaškem. Interpol je 7. septembra tiralico umaknil, a je Kilic kljub temu ostal v priporu.

Skupina protestnikov v podporo Kilicu pred koprskim zaporom.

Kilic je sicer leta 1997 v Nemčiji pridobil politični azil, od leta 2008 pa je tudi nemški državljan. Doma so ga preganjali, ker je kot sindikalni zaupnik delil letake, v katerih je bil kritičen do odnosa tedanjega režima do vojne s Kurdi.

Njegov odvetnik Klaus Spiekermann je včeraj pojasnil, da Turčija želi, da bi Kilic prestal zaporno kazen, na katero je bil obsojen v 90. letih prejšnjega stoletja zaradi članstva v teroristični skupini. Kilic je za televizijo Slovenija povedal, da se mu je v Turčiji zgodila krivica, zato je zbežal v Nemčijo.

V začetku oktobra se je pred koprskim zaporom zbrala skupina protestnikov v podporo kurdskemu aktivistu, med njimi poleg aktivistov nekateri predstavniki slovenske in evropske politike.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija