PO SKORAJ ENEM LETU MANDATA LE KOALICIJA: Skok novi izolski podžupan, kaj so prioritete?

Izola

Potem ko se je izolski župan Danilo Markočič od lanskih lokalnih volitev otepal strankarskih povezovanj, je po skoraj enem letu vendarle sklenil, da je v slogi moč. Klubi članov občinskega sveta Občine Izola so v ponedeljek podpisali koalicijsko pogodbo. "Pregledali smo programe in ocenili, da jim je treba dati prednost pred nesoglasji," je svojo odločitev utemeljil Markočič. Izolsko koalicijo sestavljajo Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), Socialni demokrati (SD), Izola je naša (IJN), Ponosni na Izolo (PNI) in Lista Izola 2030, ob podpori Italijanske samoupravne narodne skupnosti.

Izolski župan Danilo Markočič

"Pregledali smo programe in ocenili, da je programom treba dati prednost pred nesoglasji. Povezali smo se z namenom, da bomo lahko pospešeno pričeli z izvajanjem projektov, ki smo jih obljubili občanom in občankam," je odločitev o oblikovanju koalicije utemeljil izolski župan Danilo Markočič. Med projekti, ki imajo prednost, je izpostavil izgradnjo novega tako gasilskega kot kulturnega doma ter nadaljevanje investicij na podeželju, vključno s kanalizacijsko mrežo na Šaredu. Vsebino koalicijske pogodbe bodo sicer predstavili javnosti v naslednjem tednu.

Za komentar smo vprašali tudi predsednika SD Alekseja Skoka. "Mislim, da se je oblikovanje koalicije nakazovalo že nekaj mesecev in da je sedaj končno prišlo do tega 'trenutka resnice', če lahko temu tako rečemo. Smo mnenja, da je pri tako veliki občini, pri tako kompleksnih projektih, kot jih ima tudi Izola, pametno imeti sklenjeno koalicijo, ker je delo veliko bolj usklajeno, predvidljivo in tudi bolj kvalitetno." Pričakujejo, da bodo zdaj delali "še bolj intenzivno, dosti bolj povezano in da bomo tudi na operativni ravni določene projekte znatno pospešili."

Predsednik SD Izola Aleksej Skok

"Voljo volivcev je treba spoštovati, po volitvah pa zmagovalca podpirati in ne spotikati," pa je prepričan Evgenij Komljanec iz gibanja Ponosni na Izolo (PNI). "Vso energijo je treba usmeriti v razvoj Izole, v dobrobit vseh občank in občanov." Kot je še dodal, bodo v PNI stali ob strani županu pri skupnih projektih ter skrbeli za svoja področja, ki so mladina, šport in zdravstvo. Ravno slednje bo na občini prevzel Komljanec, saj ima kot zobozdravnik in direktor Zdravstvenega doma (ZD) Izola tudi največ izkušenj s tega področja. Kot prvo nalogo je izpostavil pridobitev novih prostorov za potrebe zdravstvenega doma.

Evgenij Komljanec iz PNI

Tretji izolski podžupan bo Aleksej Skok

Kdo bo zasedel še edini prosti podžupanski stolček, nam Markočič ni želel razkriti. Dejal je le, da bodo delovna mesta razdeljena na podlagi doseženih rezultatov na volitvah. "O imenih se še nismo pogovarjali. Pomembno se nam zdi, da izpeljemo program, ki smo si ga zadali, ne pa, kdo bo zasedel kateri stolček," je zaključil župan.

Je bil pa glede kadrovanja bolj zgovoren predsednik izolske SD Aleksej Skok. Kot nam je povedal, pripada njihovi stranki glede na število svetnikov eden od podžupanskih položajev. "Dogovorili smo se, da na to mesto stopim jaz. Verjetno se bom ponovno posvečal zadevam na področju razvoja prostora, investicijskih projektov, tudi občinskega prostorskega načrta in drugih novih prostorskih aktov, ki so tudi opredeljeni v koalicijski pogodbi. Mislim, da imamo v naslednjih treh letih kar bogat nabor novih željenih prostorskih aktov, ki jih želimo spraviti skozi občinski svet. Tako v mestu kot na podeželju," je dodal.

Skok: "Ne mislimo ponovno začeti kadrovati"

Predsednik SD je poudaril, da vidijo smisel združevanja v hitrejšem izvajanju obljubljenih projektov, "da se preko koalicije vsi čim bolj aktivirajo, seznanijo in da gredo potem te zadeve tudi tekoče skozi." Kot izpostavlja, ne gre za koalicijsko združevanje "samo po sebi" ali zaradi "kadrovskih delitev".

Tako tudi sama koalicijska pogodba ne vsebuje kadrovskega sporazuma ali aneksa, "ker smo se že na začetku mandata razdelili v odbore, komisije, nadzorne odbore, svete, zavode, po volilnem rezultatu - in tega se bomo tudi držali. Ne glede na to, da imamo zdaj koalicijo, ne mislimo ponovno začeti kadrovati. Kar se je kadrovalo že decembra lani po volitvah, ostane. Vključno z vsemi pozicijami, ki jih ima t. i. opozicija. Tako da se ne bo nič spremenilo, kadrovska zgodba tukaj je zelo majhna. Je skoraj ni. Razen tretjega podžupanskega mesta, ki do sedaj ni bilo zasedeno, drugih večjih kadrovskih zadev sploh ni na dnevnem redu."

Degradirano območje Delamarisa (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Prostorski projekti, ki jih želijo izpeljati v tem mandatu

Takoj po sprejemu občinskega prostorskega načrta (OPN), kar je predvideno konec letošnjega leta, najkasneje januarja, bodo pričeli "z nizom občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) in to nam bo vzelo kar nekaj časa," nadaljuje Skok. "Na OPPN-jih za posamezna izolska območja pa se dela že sedaj. Vse to se odpira zaradi razvoja, ki je potreben na določenih območjih. To že poteka vzporedno, bistveni zagon pa bo to pridobilo, ko se bo v drugi obravnavi potrdilo OPN." Po njegovih besedah zaenkrat "kaže dobro" in realno je, da bo OPN sprejet januarja.

Kot je dodal Skok, na združevanje v koalicijo ne gledajo preveč "formalno", ampak "v luči lažjega in boljšega izvajanja projektov. Zato da bi projekti hitreje tekli, bolj usklajeno in da se več znanja in več moči, pa tudi več neke modrosti zbere okoli ključnih razvojnih zadev Izole, tako novega kulturnega doma kot nadaljevanja zelo zahtevnega komunalnega opremljanja Šareda, kot tudi zasnovanja bodočega razvoja danes degradiranih con, kot so Delamaris, ladjedelnica, Ruda, izolski Argo, izolski trikotnik." Želijo si, da bi v tem mandatu našli odgovornega investitorja, ki bi ta degradirana območja po letih mirovanja "znal pognati naprej in s tem tudi celotno Izolo". 

Čakajo jih tudi projekti na področju športne infrastrukture, kot so športne telovadnice in pomožna nogometna igrišča. "To so vse take večje investicije, kjer potrebujemo aktivacijo tudi občinskih svetnikov, ki na koncu o vsem skupaj odločajo skozi proračun," je zaključil Skok.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  11 .09. 2019 ob  12: 31
Istriano | 11 .09. 2019 ob 09: 26 Itaq ,da se Komijancu vidi , da je pokvarjen blefer . Ma SKOKjQuery112305782169786265535_1568197701710 Prvo vecni student, potem pa v podmladku stranke...NIKOLI DELAL V ZIVLJENJU.
Prioriteta: DOBITI PODKUPNINO ZA SPREMENIT PROSTORSKI NACRT: DENAR ZA PROSTORSKI NARCT, KI BO DOVOLJEVAL GRADNJO HOTELOV NA OBMOCJU ARGOLINE. TO JE VAS PLAN.
ITAQ ZA VSEM STOJI VECNA BREDA, KATERA IMA APETITE PO TERMALNIH VODAH NA OBMOCJU DELAMARISA.

MERDE POKVARJENE.

KISD IMA PRAV KO JE PROTI TEMU SRANJU OD ZUPANA.
Istriano |  11 .09. 2019 ob  09: 26
Če je zraven Komljanec se ve kaj je prioriteta. Money, money