PO SKORAJ DEVETIH MESECIH SE JE LUKA VENDARLE ODLOČILA: Prvi pomol bo podaljšal Kolektor Koling

Koper

Luka Koper je za projekt podaljšanje pomola izbrala družbo Kolektor Koling s partnerjema Adriaing in Grafist, ki je bila v postopku ocenjena kot najugodnejši ponudnik. Oddala je ponudbo s končno ceno v višini 45,66 milijona evrov brez DDV. Odločitev ni pravnomočna, saj lahko ostali ponudniki vložijo zahtevek za revizijo.

Luka Koper je naročilo objavila sredi lanskega julija. Do konca septembra so ponudbe oddali izbrani ponudnik, družba CGP, družba Ekorel s partnerjem Map-Trade ter China Communications Construction Company. Luka slednji ni priznala sposobnosti. Nato so ostali do konca januarja posredovali ponudbe. Prva je znašala 49,05 milijona, druga 51,85 milijona in tretja 64,71 milijona evrov, vse brez DDV.

Nato je Luka ocenila, da ponudba Ekorela ni ustrezna in jo je izločila iz postopka. S preostalima so nato sledila pogajanja, pri čemer je CGP ohranil prvotno ceno, Kolektor Koling pa jo je znižal na 45,66 milijona evrov. Luka Koper je ocenila, da je prva presega zagotovljena sredstva za to naročilo, za drugo pa je ocenila, da je dopustna, izhaja iz objave na portalu javnih naročil.

Podaljšanje prvega pomola je najpomembnejši infrastrukturni projekt Luke Koper, ki se napoveduje že precej časa. Projekt bo po ocenah Luke zagotovil nadaljnji razvoj in povečal mednarodno konkurenčnost pristanišča. Poleg naložb v infrastrukturo predvideva tudi nabavo novih dvigal, strojev in druge opreme.

Del investicij je že bil realiziran, celoten projekt posodobitve in povečanja kontejnerskega terminala pa je vreden okoli 235 milijonov evrov. Za naložbo so pridobili tudi evropska sredstva v skupni višini šest milijonov evrov, in sicer iz programa instrument za povezovanje Evrope.

Celoten projekt predvideva gradnjo operativne obale dolžine 98,5 metra in širine 34,4 metra ter gradnjo zalednih površin na južni strani pomola v velikosti 24.830 kvadratnih metrov. Prvi pomol bo tako na južni strani, namenjeni pretovoru zabojnikov, meril 695 metrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija