PO RAZGLASITVI GLOBALNIH IZREDNIH RAZMER: Smo v Sloveniji pripravljeni na morebitni prihod koronavirusa?

Slovenija

Na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje po razglasitvi WHO, da je koronavirus globalna grožnja za javno zdravje, zatrjujejo, da dogajanje spremljajo in so nanj pripravljeni. Pravijo, da v Sloveniji večjih sprememb glede tega virusa ni, do zdaj so obravnavali dva suma okužbe in ju tudi ovrgli.

Z razglasitvijo koronavirusa kot globalne grožnje javnemu zdravju je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) dvignila stopnjo pozornosti in s tem zavezala države, da aktivirajo svoje načrte pripravljenosti, če jih še niso. Kot je danes povedala predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan, smo v Sloveniji z večino aktivnosti, ki jih je priporočil WHO, že začeli, ko je bila grožnja s koronavirusom zaznana. Sočanova je poudarila, da v Sloveniji kakšnih večjih sprememb ob razglasitvi WHO ni in da so se v povezavi z drugimi evropskimi državami že v preteklosti pripravili na podobne situacije.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je povedala, da je Slovenija na nov virus pripravljena in da so se aktivnosti začele že takoj ob prvem primeru na Kitajskem. Po njenih besedah pristojne službe v Sloveniji pozorno spremljajo vse nove primere in migracije ter sledijo ukrepom v drugih državah. Zato posebna zaskrbljenost ni potrebna. "Ne soočamo se prvič v zgodovini s tako grožnjo," je opozorila in dodala, da imajo v zdravstvenih ustanovah predvidene protokole in načrte, če bi se zgodil primer okužbe in če bi se infekcija širila.

Širjenje virusov lahko preprečimo tudi z rednim umivanjem rok❗️ Z milom ????

Posted by Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ on Thursday, January 30, 2020

Do zdaj so po besedah Sočanove pri nas testirali dva sumljiva primera, a okužbe z novim koronavirusoma niso potrdili. Pri tem je šlo za ljudi, ki so prišli s Kitajske in so kazali znake okuženosti. Med simptome okužbe sodijo visoka vročina, kašelj in okužbe dihalnih poti.

Na vprašanje, kako nevaren je koronavirus in ali morajo biti ljudje zaskrbljeni, je Sočanova odgovorila, da v tem trenutku "običajen državljan zagotovo nima vzroka za skrb". Je pa po njenem prav, da so ljudje seznanjeni in poučeni o preventivnih ukrepih. Poudarila je še, da so čustva, ki takšne situacije spremljajo, "neustrezna, odveč in nesmiselna". Z njo se strinja tudi državna sekretarka, ki pravi, da ni potrebno ustvarjati nepotrebne panike. Sočanova razlog za strah ljudi vidi predvsem v vseh neznankah in novosti koronavirusa, saj gre za nov in nepoznan mikrob, za katerega se ne ve, kako se bo širil in kaj bo prinesel v prihodnosti. Zato se ji zdi pomembno predvsem spremljanje dogajanja, razglasitev mednarodne zdravstvene organizacije pa se ji ne zdi neobičajna.

Ali obstaja tveganje, da se novi koronavirus pojavi v Slovenji❓ Kako je s paketi, ki so poslani iz Kitajske❓ Ali je smiselno nositi zaščitno masko❓ Odgovori na pogosta vprašanja o koronavirusu 2019 nCoV.

Posted by Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ on Wednesday, January 29, 2020

Potovanja na Kitajsko po besedah Sočanove niso prepovedana, se ji pa takšna odločitev v tem trenutku ne zdi modra. Na NIJZ zato državljanom svetujejo, naj preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko, hkrati odsvetujejo vsa potovanja v provinco Hubei s prestolnico Wuhan in na ostala območja, kjer je vzpostavljena karantena zaradi epidemije.

Uporaba zaščitnih mask, kot način poskusa zavarovanja pred okužbo, se zdi Sočanovi zgolj nepotrebni strošek. "Masko je namreč treba znati uporabljati. Precej bolj učinkovito je, da se izogibaš kraju, kjer je veliko ljudi, da paziš na higieno rok in da si na varni razdalji od bolnika oziroma osebe, ki je vidno bolna," je povedala.

Vsem, ki so v zadregi, kako ravnati, je sicer na NIJZ na voljo telefon 031 646 617, na katerem je mogoče vsak vsak dan med 9. in 17. uro dobiti želene informacije. Kot pravi Sočanova, je vprašanj zelo veliko.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  01 .02. 2020 ob  13: 46
BAKTERIOLOŠKA NEVARNOST

V Wuhanu naj bi deloval poseben laboratorij, kjer naj bi v največji strogi tajnosti eksperimentirali z najbolj nevarnimi virusi, preizkušali in razvijali seve sarsa za vojaške potrebe bakteriološkega in protiterorističnega obrambnega vojskovanja, saj se ve, da takšni poskusi potekajo v ZDA, Rusiji in tudi na Kitajskem. Na te nevarnosti iz tega vojaškega laboratorija so opozorili že 22.februarja 2017. V začetku decembra 2019 pa se je zaposleni tehnik iz tega vojaškega laboratorija v Wuhanu inficiral in okužil s tem virusom, tako, da se je ta takoj in bliskovito razširil. Podobnosti z znanstveno fantastiko, ki je bila prikazana v filmu Cassandra Crossing...
00:01:29
00:02:11
www.tgcom24.mediaset.it/2020/video/paolo-liguori-questo-virus-nasce-in-un-laboratorio_13934963.shtml
www.youtube.com/watch?v=aa8vtzUTvh0
Kukuruz |  31 .01. 2020 ob  17: 42
Razloga za skrb ni razen tega da je iz Kitajske hitro nasel pot po celem svetu in v sosednjo Italijo.
Imamo zdravilo?
Sej v resnici nismo uspeli nobenega virusa pokoncat da nebi vec obstajal iznasli smo zdravila ki so ga ozdravila ce se je clovek okuzil.
Virus je praorganizem,ki ima zasluge da zivljenje na zemlji obstaja,nasli so jih v puscavi,antarktiki ter celo na kometih.Lahko tudi pociva nekaj sto let.
Bill Gates je opozarjal da se bo to zgodilo,zaradi tega ker na Kitajskem vzgajajo perutnino v nemogocih razmerah in so sami ustvarili idealne pogoje da se je razvil