PO RAZBITEM KUBUSU: "Očitno se v Strunjanu zadržuje skupina objestnežev, ki krade in uničuje parkovno infrastrukturo"

Piran

Včeraj smo poročali o razbitem opomniku za cigaretne ogorke oziroma kubusu v Krajinskem parku Strunjan. Bralka nam je poslala fotografije, iz katerih je razvidno, da je bilo razbito pleksi steklo, cigaretni ogorki pa raztreseni po plaži. Kot je povedal direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar, gre za vandalizem, ki so ga prijavili policiji.

Krajinski park Strunjan se je pridružil prizadevanjem sredozemskih obalnih držav proti onesnaževanju z morskimi odpadki. Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, vodi ga Krajinski park Strunjan v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in zavodom TRI-NITI. V okviru aktivnosti potekata dva pilotna projekta in sicer, 'Posvoji obalo' in 'SUPer gostinci'.

Košček obale lahko posvoji kdorkoli, načeloma skupine od dveh do šest oseb. Namen akcije je redno čiščenje obale in zbiranje podatkov o morskih odpadkih na posvojenem koščku obale. Druga akcija je namenjena lastnikom lokalov na obali, ki lahko košček obale posvojijo tako, da se odpovejo plastiki za enkratno uporabo, enemu najpogostejših odpadkov na slovenski obali.

V okviru omenjenega projekta so v strunjanskem krajinskem parku junija lani postavili kubus s cigaretnimi ogorki, ki prav tako spadajo med najpogostejše odpadke na obali. Stal je na vstopni točki strunjanske divje plaže. V njem je bilo kot opomin in opozorilo pred škodljivim ravnanjem z naravo zbranih 20.500 cigaretnih ogorkov, ki so jih prostovoljci pobrali v pičlih dveh urah v okviru čistilne akcije Čista obala 2019.

Kubus so neznanci uničili v noči na četrtek. "Dogodek smo prijavili policiji. Vljudno pa prosimo vse, ki bi kaj opazili v zvezi s tem dogodkom, da nam to sporočijo. Očitno se v Strunjanu zadržuje skupina objestnežev, ki krade in uničuje parkovno infrastrukturo, kar nas zelo žalosti, saj kaže na zavržen odnos nekaterih do javnega dobrega," pravi direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar.

Kot dodaja Smrekar, so takšna popravila in nakupi nadomestne opreme dragi, ne morejo in tudi ne želijo pa postavljati videonadzora na vsakem vogalu. "Prepričani smo namreč, da si obiskovalci želijo in zaslužijo čim več zasebnosti," pojasnjuje Smrekar.

Glavnino cigaretnih ogorkov so že pobrali, preostanek naj bi pobrali danes, nato pa jih shranili in kubus čim prej popravili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  05 .02. 2021 ob  19: 16
Sigurno so krivi vsi tisti tisoči ljubljančani, ki so spomladi 2020 po besedah Zadkoviča v "premir time" na tv zavzeli" Slovensko obalo, katerih dejanje je kasneje povzročilo prepoved prehajanja občin! Sicer je bil takrat članek objavljen na prazni Strunjanski plaži, toda Zadkovič še dandanes vsepovsod vidi Ljubljančane, jih podi domov, toda prej morajo pustiti nekaj denarja v njegovi občini!
alfa |  05 .02. 2021 ob  18: 03
pa kje so policaji,da naredijo kak obhod....aja štrajkajo...