PO PREJEMU NELASKAVEGA NAZIVA ZA SEKSISTIČNO IZJAVO ZDRAVNIKU V BRAN: "Bodeča neža je posledica nepoznavanja dela Vilija Ščuke"

Slovenija

Po tistem, ko je zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka dobil bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo, se mu je v odprtem pismu v bran postavila skupina pedagogov, sociologov psihologov in drugih, ki ga poznajo zaradi sodelovanja v njegovem projektu Brez megle v glavi. Verjamejo, da gre za konstrukt, ki je posledica nepoznavanja Ščukovega dela.

Ščuka je za portal Svet24 komentiral predlog nekdanje učiteljice Suzane Belak Pungartnik, kako se lotiti problematičnih, predvsem pa nasilnih otrok v osnovnih šolah. Pri tem pa je po navedbah podeljevalcev letošnje bodeče neže enačil posilstvo in spolni odnos. "Kar ni le nedopustno, temveč tudi izjemno nevarno," so zapisali organizatorji in dodali, da je v nadaljevanju Ščuka porazdelil odgovornost za posilstvo med žrtev in povzročitelja, kar da kaže na popolno nerazumevanje nasilja.

Trinajst podpisnikov odprtega pisma pa sluti, da je bodeča neža s spremljajočo obrazložitvijo posledica nepoznavanja dela Vilija Ščuke. 'Citatu' lahko namreč verjamejo le ljudje, ki nikoli niso poslušali njegovega predavanja, ki niso brali njegovih knjig, ki niso bili deležni njegove pomoči kot pacienti, ki niso doživeli njegove podpore v duševni stiski. Gotovo ne vedo za njegovo reševanje mnogih mladih (z motnjami hranjenja, zasvojenih, učno neuspešnih, sprtih s svojimi starši ali vrstniki, samomorilnih ...) In najbrž ne vedo, da je mnogim pomagal popolnoma brezplačno, da je svoj čas posvečal ljudem v stiski tudi takrat, ko mnoge institucije nimajo odprtih vrat za osebe v krizi," so navedli in pri tem izpostavili njegove uspešne delavnice in napisane knjige.

Hkrati so dodali, da se pridružujejo prizadevanjem za dosledno odpravljanje vseh vrst nasilja, fizičnega, psihičnega, besednega, ekonomskega in spolnega. "In naše pismo je tudi poskus odpravljanja posledic javnega napada na strokovnjaka, ki si zaradi svojega vseživljenjskega humanega in strokovnega delovanja zasluži globoko spoštovanje," so zatrdili.

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si v sodelovanju z zainteresirano javnostjo bodečo nežo podeli za seksistično izjavo leta. "Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete," piše na spletni strani festivala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  14 .03. 2019 ob  17: 42
@Drek
jaz tega človeka ne poznam, Rugelj je bil pa res en velik primitivc, čeprav so ga nekateri častili v nebo. Njegove seksistične izjave so spadale v srednji vek. Človek je bil vase zagledan in hkrati skregan sam s sabo in v konfliktu z vsem. In taki potem kao pomagajo drugim...
Drek |  14 .03. 2019 ob  14: 48
Hah saj tudi pokojni Rugelj, je kao uspesno zdravil paciente alkoholizma. To pa ne odstrani dejstva da je bil globoko seksist in en navaden primitivc. Tako je isto za tega cloveka. Lahko je ozdravil trenutne probleme ljudi, ampak ce jim je zato napolnil glavo s svojimi seksisticnimi teorijami je naredil se vecjo skodo.