PO POŽARU NA DEPONIJI V DRAGONJI: Vlada izpolnila obljubo in ukrepala

Slovenija

Se spomnite ogromnega črnega oblaka dima, ki je pred dobrim mesecem prekril Dragonjo? Na eni od zbirnih ploščadi ob tamkajšnji nekdanji deponiji je zagorelo nekaj manj kot 200 ton plastične embalaže. Večji požar je aktiviral tako poklicne koprske gasilce kot številna prostovoljna gasilska društva, na ogled prizorišča požara pa je med drugim prišel državni sekretar na ministrstvu za okolje Marko Maver in napovedal, da že imajo "pripravljeno uredbo o požarni varnosti z namenom, da se zmanjša riziko, da pride do tovrstnih požarov." Njegova napoved se je danes očitno uresničila.

Takšno je bilo julija stanje na nekdanji deponiji v Dragonji.

Vlada je namreč na današnji seji sprejela uredbo o skladiščenju trdnih gorljivih odpadkov na prostem, ki bo izboljšala protipožarno zaščito v skladiščih, kjer se na prostem skladiščijo trdni gorljivi odpadki. Minister za okolje Simon Zajc je po seji vlade izpostavil, da do takšnih požarov, kot smo jim bili priča v zadnjem času, ne sme več priti.

"Letos smo imeli vrsto požarov na objektih, kjer se skladiščijo odpadki. Z danes sprejeto uredbo se v takšnih primerih manjša verjetnost požarov," je pojasnil minister. V uredbi so določeni standardi in pravila, ki morajo biti upoštevani v objektih, kjer se skladiščijo takšni odpadki.

Vlada z uredbo uvaja številne novosti, med drugim določa skladiščenje odpadkov v razsutem stanju in balah, določa pravila o požarnem zidu in tudi to, kakšen vir za gašenje mora biti zagotovljen na objektih.

Simon Zajc

"Če pa pride do vžiga, pa z ukrepi zmanjšujemo okoljsko škodo v primeru požara. Določamo zbiranje vode v primeru požarov, kako mora tak objekt sodelovati z gasilsko enoto. Vse z namenom, da stanja, kakršnega smo imeli v preteklosti, ne bomo več imeli, in da ne pride do škode v okolju ali onesnaženja vode," je poudaril Zajc.

Uredba se nanaša na skladišča, v katerih se na prostem skladiščijo trdni gorljivi odpadki v količini večji od 200 kubičnih metrov, je vlada pojasnila v sporočilu za javnost. Ureditve skladiščenja so določene z izhodiščem, da skladišča trdnih gorljivih odpadkov lahko predstavljajo nevarnost za onesnaženje okolja, predvsem voda in tal, in sicer tudi v primeru izrednih dogodkov v skladiščih, kot so na primer požari, kar so potrdili primeri v preteklosti.

Med trdne gorljive odpadke spadajo odpadna plastika, odpadna guma (razen izrabljenih gum iz predpisa, ki ureja ravnanje z izrabljenimi gumami), odpadni papir, odpadni les, odpadni tekstil ali mešanica teh odpadkov, trdni odpadki, ki vsebujejo plastiko, gumo, papir, les ali tekstil ali druge gorljive odpadne materiale, ter trdno gorivo iz predpisa, ki ureja predelavo nenevarnih odpadkov v trdno gorivo in njegovo uporabo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  30 .08. 2019 ob  06: 52
Nisem direktor je pa res da prozorna plastika lahko ustvari efekt povecevalnega stekla in ce se je kdo igral z tem je lahko zakuru kos papirja.Sam sem se igral z plastiko od grafoskopa in snop tocke je bil tako mocen da sem lahko zanetu suho poleno..
Morda bi senca pomagala v naprej ampak direktorji sklepam da imajo svojo vizijo in pogled