PO POL LETA PREMORA SO OŽIVELE ITALIJANSKE ŠOLE: Ponekod bo začetek šolskega leta preložen na 24. september

Svet

V Italiji se je danes v šolske klopi vrnilo več milijonov otrok. Večina italijanskih šol se je tako znova odprla po šestih mesecih, potem ko so jih marca zaradi epidemije covida-19 zaprli.

Danes se je v italijanske šole vrnilo okoli 5,6 milijona od približno osmih milijonov otrok. V nekaterih deželah na jugu države, med drugim v Apuliji in Kalabriji, so medtem začetek šolskega leta preložili na 24. september. Kot so pojasnile pristojne oblasti, še niso pripravljeni na izvajanje pravil za zajezitev novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski premier Giuseppe Conte je pred začetkom novega šolskega leta priznal, da so se šole znašle v težkih razmerah, saj primanjkuje učiteljev in primernih učilnic. Italijanska ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina je glede tega povedala, da so pripravili več kot 5000 dodatnih učilnic, da bi imeli učenci več prostora.

Prav tako prihaja do težav pri dostavi 11 milijonov zaščitnih mask za otroke in učitelje ter več kot dveh milijonov šolskih klopi za enega učenca, ki jih je obljubila vlada, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Maske morajo sicer učenci, starejši od šest let, nositi izven učilnic, v učilnicah pa samo, če ni mogoče zagotoviti ustrezne medosebne razdalje.

"Prihajalo bo do težav, predvsem na začetku," je Conte zapisal v nedeljo na Facebooku. Zahvalil se je tudi učiteljem za njihov trud, ki so ga vložili v poučevanje na daljavo.

Šolarje in dijake je pozval k upoštevanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. "Opraviti morate svoj del naloge. Upoštevati morate pravila, ki bodo omogočila zaščito vašega zdravja in zdravja ljudi, ki jih imate radi," je dejal Conte.

Tisti, ki bodo v stiku z okuženo osebo, bodo sicer morali takoj v karanteno. Učenci, ki bodo pozitivni na testiranju, pa se bodo lahko v šolo vrnili šele po dveh negativnih testih, izvedenih dva dni zapored.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija