Po nepremičninah v Sloveniji manj povprašujejo Britanci, več pa Rusi

Slovenija

Povpraševanje tujcev po nepremičninah v Sloveniji kljub krizi v zadnjih letih ni upadlo, se je pa spremenila narodnostna struktura kupcev - več jih prihaja iz Rusije, manj pa iz Velike Britanije. Napovedani davek na nepremičnine na njihovo povpraševanje zaenkrat ne vpliva, opažajo v slovenskem nepremičninskem združenju Fiabci Slovenija.

Italijani so do 30 aprila letos kupili 1228 nepremičnin, Avstrijci 479 nepremičnin, Nemci pa 389 nepremičnin. Omeniti velja še Francoze in Irce, oboji so kupili 109 nepremičnin, in Nizozemce (98 nepremičnin).

Tujci so po podatkih, objavljenih na spletni strani Davčne uprave RS (Durs), v Sloveniji od 1. maja 2004, ko je država vstopila v EU, do 30. aprila letos kupili skupaj 4269 nepremičnin. Največ kupcev je prišlo iz Velike Britanije - Britanci so v Sloveniji v tem obdobju kupili 1284 nepremičnin.

Manj Britancev zaradi krize

Kriza na povpraševanje tujcev po nepremičninah v Sloveniji ni bistveno vplivala. "Povpraševanje je procentualno v povprečju ostalo na enaki ravni, razlika pa je v tem, da je upadlo povpraševanje angleških državljanov, medtem ko se je povečalo povpraševanje ruskih državljanov," je pojasnila generalna sekretarka združenja Fiabci Slovenija Mojca Žižek Sauli.

Durs podatkov o tem, koliko nepremičnin so od 1. maja 2004 do do 30. aprila letos v Sloveniji kupili Rusi, ne navaja, gre pa sklepati, da so jih upoštevali v kategoriji drugih tujcev, ki so v tem obdobju kupili 282 nepremičnin.

Za industrijske objekte zanimanja ni

Tujce najbolj pritegnejo turistični kraji in Ljubljana, kjer je največje povpraševanje, čeprav po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) tuji kupci največ nepremičnin kupijo na Krasu.

Na trend povpraševanja po mnenju Žižek Saulijeve vplivajo predvsem poslovno-ekonomski in socialni razlogi. "Tujci morda rahlo bolj povprašujejo po enostanovanjskih hišah, takoj za njimi pa so stanovanja v urbanih središčih. Najmanj povprašujejo po industrijskih objektih, kjer zanimanja praktično ni," je pojasnila Žižek Saulijeva.

Kaj prinaša nepremičninski davek?

V minulih dneh so se pojavila vprašanja, kako bo na nakup nepremičnin s strani tujcev v Sloveniji vplival novi davek na nepremičnine, ki ga bo v kratkem po nujnem postopku potrjeval DZ. Slovenija se bo s tem približala drugim članicam Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, v katerih je obdavčitev primerjalno zdaj precej višja.

"Napovedani novi nepremičninski davek zaenkrat nima vpliva na povpraševanje po nakupu nepremičnin s strani tujcev, vsaj doslej se ne kažejo znaki. Špekulacije o tem, kaj se bo zgodilo v prihodnje, pa so v tem trenutku brezpredmetne," meni Žižek Saulijeva.