PO NAPADU NA SVETOVNO UMETNINO: Visoka ali še prenizka kazen za podnebnega aktivista?

Svet

Podnebnega aktivista iz skupine Zadnja generacija (Ultima Generazione) je sodnik v Firencah obsodil na plačilo globe v višini 20.000 evrov. V znak protesta proti mednarodni podnebni politiki je skupaj s še enim moškim minuli teden z lepilnim trakom polepil steklo, ki ščiti eno največjih svetovnih umetnin, sliko Rojstvo Venere italijanskega slikarja Sandra Botticellija.

Po navedbah policije sta moška minuli torek na steklo, ki ščiti sliko Rojstvo Venere znamenitega italijanskega slikarja Sandra Botticellija (1445-1510) v galeriji Uffizi v Firencah, z lepilnim trakom nalepila več fotografij poplav. Poleg tega sta v rokah držala plakat, s katerim sta zahtevala poseben sklad v višini 20 milijard evrov za odpravo podnebne škode. Po prvih ugotovitvah slika ni bila poškodovana, policija pa je oba moška pridržala.

Protest v zelo obiskanem muzeju je le eden v vrsti akcij podnebnih aktivistov, v katerih izvajajo vandalizem nad znanimi umetniškimi deli v različnih državah. V zadnjih letih so napadli tudi različne znamenitosti v Italiji, med drugim baziliko svetega Marka v Benetkah in znameniti vodnjak Trevi v Rimu

Spričo vse večjega števila tovrstnih napadov na kulturne znamenitosti je prejšnji mesec italijanski parlament sprejel zakon, v skladu s katerim so lahko podnebni aktivisti za napad za znamenitosti obsojeni na plačilo do 60.000 evrov. Zakon je že v veljavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija