PO NAJVEČJEM NAPADU NA PODZEMNI V NEW YORKU SE JE SAM PREDAL: Odločitev je sprejel v McDonaldsu

Kronika

Newyorška policija je po aretaciji osumljenca za torkov strelski napad na podzemni železnici v sredo priznala, da jih je 62-letni Frank James po telefonu poklical sam in jim povedal, da se nahaja v restavraciji za hitro prehrano v East Villageu. Prijeli so ga dve ulici stran od restavracije.

Motiv za napad, v katerem je osumljenec ustrelil deset ljudi, vendar ni nikogar ubil, ostaja neznan. Prav tako ni jasno, zakaj se je James 30 ur po napadu odločil za predajo. Nekaj kritikov si je že privoščilo policiste, ker ga kljub poplavi varnostnih kamer v mestu ni izsledila in se je James predal sam.

Policijska komisarka Keechant Sewell je dejala, da osumljenec pač ni mogel zbežati nikamor in sklepa, da je zato poklical policijo.

Zvezni tožilec naj bi Jamesa obtožil terorizma. Za zdaj kaže, da gre za duševno moteno osebo, ki je izvedla največji napad na podzemni železnici v New Yorku v sodobni zgodovini.

James se je v enem od posnetkov na družbenih medijih razglasil za žrtev zdravstvenega sistema. Duševno motene osebe, ki nimajo sredstev ali svojcev oziroma skrbnikov, niso deležne ustrezne zdravstven oskrbe. Pridružijo se armadi brezdomcev, med katerimi so nekateri tudi nasilni, o čemer priča naraščanje nasilnih napadov na podzemni železnici.

James naj bi bil po rodu iz New Yorka, vendar je nazadnje živel v Pensilvaniji in Wisconsinu. V New York se je pred napadom pripeljal v najetem tovornjaku za selitev podjetja U-Haul iz Philadelphie.

Na vlaku proge N v Brooklynu je odvrgel dve dimni bombi in s pištolo izstrelil najmanj 33 nabojev. Med napadom je bil oblečen v delavski jopič in nosil plinsko masko, kar je potem odvrgel in se zlil z množico.

Pobegnil je skupaj z drugimi na sosednji vlak in se z njim popeljal do Manhattna, kjer je nekje prebil noč in po kosilu v McDonaldsu sklenil, da se bo predal.

Po napadu je pustil za seboj številne sledi, med drugim pištolo, ključe najetega avtomobila, kreditno kartico, dimne bombe in naboje. Policija je na podlagi pištole, ki jo je zakonito kupil v Ohiu, in drugih sledi ugotovila njegovo identiteto.

Samo v New Yorku in New Jerseyju je bil doslej v letih od 1990 do 2007 aretiran 12-krat, vendar ni bil nikoli obsojen za kaznivo dejanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija