PO NADPOVPREČNO TOPLEM VIKENDU PRIHAJA OHLADITEV: Tudi 15 stopinj manj!

Slovenija

Vremenoslovci so v zadnjem času že večkrat napovedovali konec poletja in ohladitve, a se njihove napovedi še niso uresničile. Razen enodnevnega padca temperatur, hladnejših večerov in juter, je poletje še kako prisotno. Tudi prihajajoči dnevi bodo nadpovprečno topli, a sredi tedna naj bi se vendarle ohladilo - in to precej. 

Vdor višinske doline nad zahodnim delom Sredozemlja, ki se je zgodil v sredo, je pričel izpodrivati bistveno toplejši zrak proti severu in dosegel, da so temperature v južnem delu Francije dosegle 30 stopinj Celzija, v nedeljo, ko bo vrhunec te južne advekcije, pa že blizu 35 stopinj, piše na spletni strani vremenskega portala Ciklon.

Afriški zrak naj bi v ponedeljek dosegel tudi nas

"Napovedani vdor polarnega zraka se bo sicer zgodil, vendar bo šla njegova pot bistveno vzhodneje, kot je kazalo še pred dnevi. Temperatura na 850 m se bo v nedeljo na vzhodu Slovenije spustila do +7 °C, vendar sledi izjemen obrat, v 24 urah se bo na istem mestu segrelo na +18 °C. Zato bo tudi čez dan ponekod na vzhodu lahko blizu +30 °C. Če bi bili sredi poletja bi šlo z lahkoto čez to številko, zaradi že daljših noči pa bo teoretično vsaj okoli pet stopinj hladneje," pojasnjujejo na ciklon.si.

Če ne bo prišlo do večjih preobratov anticiklona, ki bo zasidran nad zahodno polovico Evrope, bomo do konca septembra deležni predvsem suhega vremena. Lahko pa se zgodi, da bi kakšen nov tropski sistem, ki jih bo v prihodnjih dneh nad Atlantikom kar precej, povsem obrnil ploščo in prinesel spet bolj jesenske temperature, še piše portal.

Vikend sončen in topel 

Danes bo jasno, termometri bodo pokazali od 24 do 28 stopinj Celzija. Jutri zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo sončno, prehodno bo spet zapihala šibka burja. Drugod se bo oblačnost povečala. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, ob morju okoli 16, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

V nedeljo bo na Primorskem precej jasno, drugod bo sprva precej nizke oblačnosti, ki se bo čez dan sušila. Jasno bo tudi v ponedeljek. V hribovitih krajih zahodne Slovenije se bo pooblačilo, sredi dneva in popoldne lahko nastane kakšna nevihta, še napoveduje Arso.

Sredi tedna 15 stopinj manj 

Zelo toplim dnevom pa naj bi sredi prihodnjega tedna sledila občutna ohladitev. Kot piše portal 24ur.com, se bo na začetku prihodnjega tedna središče obsežnega območja nizkega zračnega tlaka iz Skandinavije pomaknilo nad severozahodno Rusijo. Nad večjim delom stare celine bodo zapihali precej hladnejši vetrovi s severa, zaradi česar bodo sredi prihodnjega tedna temperature padle za skoraj 15 stopinj Celzija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija