PO MEDVEDIH NA VRSTI NUTRIJE? Proti njihovemu poboju po spletu že zaokrožila peticija

Slovenija

Tako kot medvedom se nič kaj dobrega ne obeta niti nutrijam. Ministrstvo je namreč izdalo izredno odločbo, po kateri bodo na območju ljubljanskega barja začeli izvajati naravovarstveni ukrep odstranitve nutrije iz naravnega okolja. Na internetu se je medtem že pojavila peticija, ki temu nasprotuje. Pod njo se je doslej podpisalo čez 16.000 ljudi.

V Krajinskem parku Ljubljansko barje bodo začeli lov na nutrije, saj se je, pravijo strokovnjaki, ta tujerodna vrsta glodalcev preveč namnožila in povzroča škodo. Opozarjajo tudi, da nutrije s svojo prisotnostjo in širjenjem ogrožajo avtohtone rastlinske in živalske vrste, ki živijo na istem območju.

Matija Stergar z Zavoda za gozdove Slovenije je za N1 dejal, da konkretno število nutrij na naših tleh danes ni znano, trend rasti pa kaže, da se je v zadnjem desetletju število nutrij podvojilo, če ne potrojilo. Zaskrbljujoč pa je predvsem njen disperzijski potencial, saj osvaja vedno nova območja. Redni lovski napor preprosto ne zadošča več, pojasnjuje. 

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so tako izdali izredno odločbo, s katero bodo v sodelovanju z lokalnimi lovskimi družinami začeli izvajati naravovarstveni ukrep odstranitve nutrij iz naravnega okolja.

Če vam ni vseeno, prosimo podpišite, da preprečimo POBOJ nutrij ! V prihodnjih tednih se bo začel poskus celovitega...

Posted by Mačja hiša on Nedjelja, 21. maj 2023.

A je iz nekaterih krogov prišlo do neodobravanja. Na spletu je namreč objavljena peticija proti poboju nutrij na Ljubljanskem barju, ob kateri je zapisano: "Pred par leti, ko je mesto Trst hotelo pobiti nutrije, so prišli ljudje na cesto, na protest. Obstajajo tudi druge rešitve. Takšne živolovke so v Trstu uporabili za odlov nutrij, ki so bile nato sterilizirane oziroma kastrirana in se je tako omejilo razmnoževanje. Planet si je treba deliti, ni le naš. Mi le sobivati ne znamo."

"V prihodnjih tednih se bo začel poskus celovitega izlova nutrij na območju krajinskega parka na Barju. Pasti za lov nutrij v naseljih so že kupljene, njihov nakup je financiran iz podnebnega sklada. Razmišljajo o možnosti, da bi meso nutrij lovci prodajali kot hrano za pse, saj je po mnenju veterinarske fakultete meso nutrij zdravo," so še dodali pri peticiji.

Nutrije so veliki glodavci iz Južne Amerike, ki so jih ljudje zaradi mehkega kožuha začeli gojiti tudi v različnih delih...

Posted by Sašo Dolenc on Subota, 20. maj 2023.

Nutrije so sicer nedavno poškodovale plavajoče turistične hiške na Ljubljanici, a kot poudarjajo pristojni, to ni razlog za lov nanje, poroča N1.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .05. 2023 ob  09: 13
-2
Ej, te se množijo hitreje kot SDS-ovci.
Pesceserra |  23 .05. 2023 ob  08: 29
Kdaj bojo na vrsti golobi....
Martin Kacur |  23 .05. 2023 ob  01: 45
-3
Ma kaj smo res nori? Kpmir se smiljo naj jih ulovi in nese domov. Je že kdo videl kakšno škodo delajo?
Še malo pa ne bomo smeli ubit podgane. Halo, kaj ste mori?!