PO KREDITIH IN DEPOZITIH MED PRVIMI ŠTIRIMI BANKAMI V DRŽAVI: To pa Intesa Sanpaolo napoveduje za naprej

Slovenija

Slovenska Intesa Sanpaolo Bank, ki je del skupine Intesa Sanpaolo, je lani ustvarila 17,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 38 odstotkov več kot predlani. Prihodki so se povečali za 1,8 odstotka na 65,8 milijona evrov. Pozitiven rezultat temelji na uspešni izvedbi večine strateških projektov, je ocenil prvi mož banke Jozef Kausich.

Kot je pojasnil predsednik uprave Intese Sanpaolo Bank, je kakovost sredstev zahvaljujoč zmanjševanju obsega slabih kreditov dosegla zelo solidno raven. "Vse to je v kombinaciji z vztrajnim ohranjanjem stroge stroškovne discipline, učinkovitim upravljanjem s kreditnimi tveganji in zmanjševanjem oslabitev prispevalo k 38-odstotni rasti čistega dobička v primerjavi z letom 2020," je poudaril.

Bilančna vsota banke se je povečala za skoraj 18 odstotkov na 3,47 milijarde evrov. Bruto krediti nebančnemu sektorju so se lani povečali za 7,9 odstotka. Pri tem so se bruto krediti gospodinjstvom povečali za 9,1 odstotka, pravnim osebam pa za 7,1 odstotka. Depoziti nebančnega sektorja so se lani okrepili za 12,3 odstotka, in sicer gospodinjstev za 9,2 odstotka, podjetij pa za 20,3 odstotka, so danes sporočili iz banke.

"Banka je tudi lani zabeležila stabilno rast tržnih deležev v ključnih poslovnih segmentih, kar jo umešča med prve štiri banke po kreditih in depozitih. Kljub pandemiji je uspela izkoristiti številne poslovne priložnosti, kar je privedlo do občutnega povečanja obsega kreditov tako v segmentu prebivalstva kot podjetij ter dobičkonosnosti poslovanja. Uspela je povečati tudi svoj delež na trgu upravljanja s sredstvi," je povedal Kausich.

Kapitalska ustreznost oz. kazalnik CET1 je konec lanskega leta dosegel 18,13 odstotka. Količnik kapitalske ustreznosti je znašal 18,35 odstotka in je bil v primerjavi s koncem leta 2020 nekoliko nižji. Količnik je bil lani po njihovih navedbah nižji zaradi občutne rasti kreditnega portfelja in izplačila dividend v decembru 2021, a je ostal na ravni, ki je visoko nad zakonsko mejo.

Stremijo k trajnostnim oblikam bivanja, razvoja in poslovanja

O načrtih je Kausich povedal, da bodo v poslovnem ciklu do leta 2025 aktivnosti usmerili k "nadaljnji digitalizaciji poslovanja banke, zagotavljanju operativne učinkovitosti z optimizacijo procesov, uvajanju novega modela upravljanja premoženja ter novih produktov, ki bodo zadostili pričakovanjem strank tudi ko gre za trajnostne vidike bivanja, razvoja in poslovanja".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija