PO KOPRU Z INVALIDSKIM VOZIČKOM: Pot za gibalno oviranega študenta predstavlja vrsto izzivov (FOTO, VIDEO)

Koper

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) in Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) sta konec junija v sodelovanju s Centrom mladih Koper (CMK) že tretje leto zapored izvedla socialni eksperiment v Kopru. Tokrat so prikazali, kako se razlikuje pot osebe na invalidskem vozičku v primerjavi s potjo osebe, ki ni gibalno ovirana.

"Letos smo se spraševali in preverjali, kako se mlad gibalno oviran posameznik v želji, da nadaljuje študij v Kopru, znajde v novih okoliščinah. Posebej nas je zanimalo, kako se njegova izkušnja razlikuje od izkušnje drugega posameznika, ki ni gibalno oviran. Pri tem smo bili pozorni na odzive mimoidočih in njihovo informiranost o dostopnih poteh za uporabnike invalidskih vozičkov. Zato smo socialni eksperiment prikrito posneli iz različnih zornih kotov – iz osebne perspektive gibalno ovirane in gibalno neovirane osebe ter iz perspektive opazovalca," pove Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS in vodja projekta ter doda, "da opazovanje iz različnih perspektiv omogoča nekoliko boljšo vživljanje v določene okoliščine in lahko gledalcu doprinese k subtilnejšemu razumevanju obravnavane tematike."

Potrebne je le nekaj dobre volje

Predstavitev eksperimenta je pospremila predstavitev spletnega portala pridem.si, prvega slovenskega imenika dostopnih točk ter vodji aplikacije Lj by Wheelchair. Vodji portala Aljoša in Miranda Škaper"Osebna zgodba je naju popeljala v raziskovanje različnih možnosti, ki bi nama lahko olajšale življenje. Ko sva se na ponekod na potovanjih srečevala s slabo informiranostjo o dostopnih lokacijah za gibalne ovirane posameznike, sva se sama lotila razvoja aplikacije, ki bi lahko nudila seznam dostopnih točk. Aplikacija je obogatena tudi z vsemi ostalimi informacijami, ki se tičejo problematike gibalno oviranih oseb. Verjameva, da se primer dobre prakse, ki sva ga implementirala v Ljubljani, lahko prenese tudi na Obalo. Potrebno je le nekaj dobre volje."

Koraki k izboljšanju dostopnosti za vse

Na okrogli mizi, ki je sledila premierni predstavitvi videoposnetka, sta se moderator dr. Ernest Ženko in gostja dr. Sandra Bašič Hrvatin, profesorja na Univerzi na Primorskem, strinjala, da je treba spodbuditi razpravo o prilagoditvah in izboljšavah na področju dostopnosti Univerze za gibalno ovirane študente in povezati študente njenih članic, ki bi lahko tekom študija razvili spletno aplikacijo dostopnih točk za gibalno ovirane posameznike na Obali.

Ksenija Bratuš Albreht iz Zavoda Šentprima zavod za rehabilitacijo in izobraževanje je dodala: "Pri zaposlitveni rehabilitaciji sodelujemo z veliko podjetji, ki večinoma upoštevajo gibalno oviranost naših uporabnikov in so pripravljena na določene prilagoditve in izboljšave v konkretnem delovnem okolju. To so sicer vprašanja, ki več ne bi smela soditi v razpravo današnjega časa. Še večja stigma in predsodki so povezani z duševno bolnimi posamezniki, kjer je njihova invalidnost skrita."

Vodja socialnega eksperimenta Nikolina Jeretič ocenjuje, da je eksperiment prvi korak pri izboljšanju razmer na področju dostopnosti lokacij za gibalno ovirane posameznike v Kopru in napoveduje, da bo "Zavod PRIMSS bo prevzel iniciativo pri nadaljnjih korakih v tej smeri in koordiniral aktivnosti, ki so jih gostje okrogle mize navedli kot potrebne pri iskanju rešitev na tem področju. Te aktivnosti bodo potekale v smeri boljše informiranosti o dostopnih lokacij za gibalno ovirane posameznike in v smeri arhitekturnih rešitev za določene lokacije, kjer so posegi v kulturno zaščitene objekte minimalni. Namen skupnih prizadevanj je tudi ozaveščanje splošne javnosti o različnih vidikih funkcioniranja posameznikov in razumevanja, da imajo vsi pravico do enake uporabniške izkušnje. Življenje je krhko, v vsakem trenutku se lahko komurkoli zgodi, da postane invalid."

Videoposnetek socialnega eksperimenta si lahko ogledate spodaj.

Projekt sta izvedla PRIMSS in ŠOUP v okviru projekta PreProstoVoljni v sodelovanju s CMK. Projekt sofinancira Mestna občina Koper. Projekt je podprla Luka Koper, d.d. v okviru Sklada Živeti s pristaniščem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija