PO IZJEMNIH SKOKIH V PRVI SERIJI: Dva Slovenca za las ob prve stopničke v sezoni

Slovenija

Nemec Karl Geiger (297,9 točke) je zmagal na tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal v domačem Klingenthalu. Drugi je bil za dosežek kariere Švicar Gregor Deschwanden (293,6), tretji Nemec Andreas Wellinger (293,1). Četrto mesto sta si razdelila Slovenca Anže Lanišek, drugi po prvem skoku, in Lovro Kos, tretji po prvi seriji (po 285,4).

Peter Prevc je tekmo končal na 11. mestu (271,7) in je postal deveti skakalec v zgodovini, ki je presegel 10.000 točk v svetovnem pokalu. Timi Zajc je bil 14. (261,9), Domen Prevc pa 17. (269,5).

"Spet so prišli nazaj sproščeni in dobri skoki. To je znak, da imam dobro terapevtko, pa tudi dobro sem nastopil. Bilo je vloženega veliko dela. Med serijama se nisem postil motiti, sem imel le običajno proceduro priprave na tekmo. Ni bilo prevelikega pritiska danes, nekaj takega sem občutil že v prejšnji zimi," je za nacionalno televizijo po tekmi povedal Lanišek, šesti na sobotni tekmi.

Na njej je bil najboljši Slovenec, Kos pa je s tridesetim mesto osvojil prvo točko v sezoni. "Dva lepa skoka sta mi uspela. Ni me motilo znižanje zaletnega mesta za najboljšo peterico iz prve serije, se je dalo tudi iz njega kaj narediti. Med skokoma sem malo gledal na telefon, to pa je to. Če bi mi pred sezono kdo rekel, da bom četrti, bi takoj podpisal. Upam, da sem Robiju (Hrgoti, glavnemu trenerju reprezentance, op. STA) pokazal, da lahko računa name," pa je dejal Kos.

V prvi seriji je nastopil kot prvi med Slovenci in s 145,7 točke ostal dolgo na čelu. Prehitel ga je šele njegov zadnji rojak Lanišek, a le za 1,6 točke. Domen Prevc, tretji pred tem v kvalifikacijah, tega nastopa v prvi seriji ni ponovil in je bil zadnji med Slovenci.

Drug za drugim so pozneje skočili Zajc, Peter Prevc, ki je imel malo težav v ravnotežjem v izteku in je dobil nekaj odbitka pri oceni, ter Lanišek. Slednji je prevzel vodstvo in bil prvi še pred nastopom zadnje trojice serije, iz katere ga je ugnal le Geiger. Tridesetletni Nemec je imel v lovu na svojo petnajsto zmago v pokalu le točko in desetinko prednosti pred Laniškom in 2,7 pred Kosom, kar je povečalo apetite v slovenskem taboru pred finalom in upanje na prve stopničke v sezoni.

Kakšna predstava skakalcev danes v Klingenthalu! ???? Po izjemnih skokih in uvrstitvi v prvi seriji sta v finalu Lovro Kos...

Posted by Smučarska Zveza Slovenije - SloSki.si on Sunday, December 10, 2023

Domen Prevc je začel s 27. izhodišča pred finalom in drugi tekmovalni skok dneva opravil veliko bolje kot uvodnega ter vodil tudi po nastopu Zajca, 16. v prvi seriji. Nato je prek zelene črte za vodilni položaj poletel Peter Prevc in 13. mesto zamenjal za 11. Sledilo je čakanje na nastop zadnje trojice, pred katero je bil na čelu Deschwanden, ki je že tedaj dosegel najboljšo uvrstitev doslej v pokalu. Pred zadnjimi petimi skakalci je tekmovalna žirija še nekoliko znižala startno mesto in ob bočnem vetru ti tako niso imeli dobrih pogojev za nastop.

Vodilni v svetovnem pokalu, Avstrijec Stefan Kraft, je končal na devetem mestu in prvič v sezoni ostal brez zmagovalnega odra. Lanišek je kot najboljši Slovenec napredoval na skupno deveto mesto sezone.

Po tekmah v Klingenthalu sledi tradicionalna generalka za prvi vrhunec sezone, novoletno turnejo, ki jo bo gostil švicarski Engelberg.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija