PO IZGLASOVANEM VETU: DZ bo ponovno odločal o treh zakonih

Slovenija

DZ bo danes ponovno odločal o usodi novel zakonov o zaščiti živali in o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) ter zakona o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov, na katere je državni svet izglasoval veto. Vsem trem zakonom se obeta, da bodo prejeli potrebnih 46 glasov.

Omenjene tri zakone je DZ prvotno sprejel konec septembra.

Novela zakona o zaščiti živali med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, popolno prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter uvaja institut kvalificiranega prijavitelja. Novela zakona o KGZS določa, da za člane vodstvenih organov zbornice na naslednjih volitvah med drugim ne bi smeli kandidirati politični funkcionarji in člani organov političnih strank.

Ključni cilj zakona o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov pa je odpraviti posledice pretirane represije in prekomernih posegov v človekove pravice, do katerih je prišlo zaradi vladanja z neustavnimi odloki v času epidemije covida-19.

DZ bo na današnji seji glasoval tudi o predlogu novele zakona o urejanju trga dela, predlogu dopolnitve zakona o Bloudkovih priznanjih in predlogu novele zakona o duševnem zdravju, ki jih je prav tako obravnaval v torek.

Poslanci bodo danes glasovali tudi o predlogu sklepa, da se začne postopek za spremembo ustave pri imenovanju sodnikov in Sodnemu svetu. Za sprejetje sklepa bo potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslancev.

Poslanci bodo na današnji seji sicer največ časa namenili poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2022.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija